Батман и Белене, т.е. ББ

Предлагам на вниманието на читателите три текста, само два от които на пръв поглед имат връзка с една и съща тема.

Какво е общото обаче между веселичкия текст във възхвала на правото на премиера Борисов да си прави каквото иска и да не дава обяснения никому за нищо, и двете следващи информации на „Дневник“ и „Биволъ“ за изплуващите факти около далаверата „Белене“? Връзката е пряка- правят си с нас каквото си искат, защото им позволяваме и защото публикациите, като тези в „Дневник“ и в сайта „Биволъ“, са голямо изключениев днешна България. В българските медии съмнението в правотата на владетелите на самите медии и истинското разследване е кауза невъзможна. Изключението от това правило само го потвърждава и си струва да бъде видяно и осмислено. (ivo.bg)

събота, 29 сеп 2012 г.

Batman Forever

Как прелитам си е моя работа!

BNews.bg

Как осигурявам моята сигурност – това си е моя работа, обяви премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос в севлиевското село Ловнидол относно ползването на военни самолети. Заплащането ще стане, когато му дойде времето, добави той.

Милиони, милиони, милиарди ние сме спестили на държавата. Десетки тонове наркотици сме задържали през последните месеци и как ще си осигурявам преминаването, защото виждате, че аз всеки ден съм в някой град или село, и трасетата, по които преминавам, как си ги осигурявам или

кога ги прелитам и по какъв начин, на никой не считам за нужно от моите врагове да ги уведомявам предварително”,

заяви Борисов, когото вицовете и народния фолклор неслучайно свързват с филмовия герой Батман.

Премиерът направи изказването си ден след като БСП обвини правителството, че е направило паралелен правителствен авиоотряд от военни вертолети, които ползва за пътуванията си из страната докато армията изнемогва за пари.

Данъкоплатците не са ощетени по никакъв начин,

увери той: „Факт е, че ние 30 пъти повече усвояваме пари от еврофондовете. Данъкоплатците в България бяха ощетени, когато всички програми на Европейския съюз бяха спрени. Всички. А сега ние сме единствената може би държава в ЕС, която няма нито една спряна програма. И ние ги даваме тези пари на българските данъкоплатци”.

Бойко Борисов отново попита защо е трябвало да се купуват транспортни военни хеликоптери и самолети, които стоят празни, предаде “Дарик”.

„Ако не съм летял с тях, те щяха да ги излетят във въздуха, щото трябва да натрупат тези часове”,

заключи Борисов.”

ДНЕВНИК:

29.09.2012

“Арун Савкур – единият от чужденците, твърдящи, че имат интерес от закупуване на проекта за АЕЦ “Белене”, е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация.

В България индиецът, работещ в Ню Йорк, се появи в парламента като представител на основния потенциален инвеститор Quantum Group.

Италианската преса обаче съобщи миналата година, че Арун Савкур е бил глобен с 300 000 евро и прокуратурата е предложила да му бъдат повдигнати обвинения за това, че е излъгал, че се интересува от приватизацията на авиокомпания “Алиталия” през 2007 г.

Комисията за контрол на борсовата търговия Consob е приключила разследването си и е взела решението на 28 юни 2011г., но то бе обявено едва в началото на март 2012г.

В него се посочва, че в края на 2007 г. Арун Савкур разпространява невярна информация, че представлява консорциум, искащ да придобие предложените от министерството на икономиката и финансите 49.9% от “Алиталия”. Между октомври и декември същата година той твърди, че консорциумът се състои от LLC Evergreen, Evergreen Special Situations Fund III LP, THL Transportation Equities Fund и голямата южноазиатска авиокомпания Singapore Airlines. Скоро Singapore Airlines отричат да имат каквото и да общо с инициативата на Савкур.

През ноември 2007 г. той разпространява за медиите съобщение за заявен интерес от Evergreen Fund LP, THL и “водеща международна авиокомпания” за преструктуриране и рекапитализация на изпадналата в затруднение “Алиталия”. С приблизително същия текст той изпраща писмо до президента и борда на директорите на “Алиталия”, както и до министерството, и получава мандат да получи информация, необходима за оценка състоянието на компанията (т.нар. дю дилиджънс).

В средата на декември Савкур, подписал се като “директор на Evergreen LLC”, завява интерес с писмо, в което между другото се твърди, че Evergreen LLC координира консорциум, че в бъдеще този консорциум ще включва Singapore Airlines, че ще предложи оферта за закупуване на предложения пакет от “Алиталия” и че споменатите членове на консорциума Evergreen Fund LP и THL управляват активи за над 170 млрд. долара.

По повод тези факти, изброени в решението на Consob, комисията заключава, че “в контекста на съществувалия по това време интерес от инвеститори (…) това е можело да повлияе на решенията на инвеститорите относно инвестирането в акции на “Алиталия”. Подобно нарушение – “разпространяване чрез медиите, включително в интернет и с други средства, на информация, слухове или фалшива или подвеждаща информация, която е възможно да изпрати фалшиви или подвеждащи сигнали, засягащи финансови инструменти” – се наказва в Италия с глоба между 100 000 и 25 милиона евро и от Consob определят административна санкция от 300 000 евро.”