Владимир Путин е най-щастлив от започналата кървава баня в Израел

Хамас сигурно вярват, че единственият начин да решат "Палестинския въпрос" е унищожаването на еврейската държава

Авторът

Авторът

Николай Василев

Тероризмът няма оправдание! Масовото убийство на невинни мъже, жени и деца е престъпление срещу човечеството. Атаката на Хамас срещу Израел право бе заклеймена от цялата международна общност. 
Но.... (знаем, че всичко казана преди "но" често няма значение), бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт забеляза слона в стаята. Политика-та на Нетаняху за намиране на решение на Арабско - израелския конфликт, чрез игнорира-не на палестинския проблем, доведе до

 страховит провал

 Точно преди Саудитска Арабия да установи дипломатически отношения с Израел, Хамас из-върши нападението и въпреки чудовищната жестокост, нито една арабска държава не го осъди по категоричен и недвусмислен начин.
Нападението бе извършено по време на светия еврейски празник Йом Кипур, точно 50 години след също толкова изненадващото нападение извършено от Египет на Ануар Садат и Сирия на Хафез Асад. Тогава египетската армия извърши значим пробив в израелските линии и макар че, с много жертви и огромна помощ Израел успя да отблъсне нападението, Египет постигна своя-та основна цел. Израел се съгласи на сериозни мирни преговори и след като Кайро се еманципира от Москва, Египет си върна целия Синайс-ки полуостров. Сирия имаше шансове да си върне почти целите Голански възвишения, но пропусна тази историческа възможност.
Лидерите на Хамас сигурно вярват, че единственият начин да решат "Палестинския въпрос" е 

унищожаването на Израел

 Много умерени палестинци и доброжелатели от цял свят, включително от Израел, се надяват на намиране на мирно решение по формулата предложена от ООН ще през 1949 г., а именно чрез създаването на две държави - една еврейска и една арабска.

Не знаем дали някога е имало реален шанс за това, но след тази атака, шансовете за подобно решение рязко намаляват. Защото не изглежда вероятно палестинците да получат една малка част от земята, която считат за своя и да заживеят в мир и разбирателство с Израел. Ехуд Олмер и предшественикът му, Ехуд Барак положи-ха значими усилия в тази насока и предложиха не малко отстъпки, но не получиха достатъчни гаранции от палестинска страна, които да убедят израелското общество, че мирът е възможен. А когато Израел едностранно се изтегли от Ивицата Газа, Хамас взе властта там по напълно демократичен начин. Управляващите Палестинската автономия на Западния бряг знаят, че ако проведат свободни избори, Хамас вероятно ще вземе властта и там! 

От събота Израел е във война с Хамас, а има опасност да се окаже и в пълномащабна война и с Хизбула в Ливан. Възможно е да избухнат безредици на Западния бряг. 
Не знаем как ще завърши тази война. Подобно на първата война на Йом Кипур, арабите първоначално показват неочаквано добра координация и военни умения. Те едва ли ще са достатъчни да победят израелските сили, но Хамас има скрит коз в ръкава си. Ако за Израел всяка жертва е свидна, то за лидерите на Хамас важи точно обратното. Колкото повече палестинци станат жертва, толкова по-вероятно е подкрепата за Израел в САЩ и в другите демократични страни да бъде разколебана. 
За да победи, Израел трябва да постигне мълниеносна военна победа, последвана от приемливо за повечето палестинци политическо решение. 
Шансовете за това не са големи. Опозицията в Израел предложи създаване на временна голя-ма коалиция, но без крайните националисти). Ако това се случи, шансовете за постигане на скорошен мир ще се увеличат... Но ако крайните националисти, някои от които виждат като единствено решение цялостното 

етническо прочистване на палестинците

Ако те останат в кабинета, ситуацията в Близкия изток ще се влоши значително.
Най-щастлив от започналата кървава баня е Владимир Путин. Фокусът на внимание на За-пада може да се отклони от Украйна в Израел! Не ми се мисли, какво ще се случи, ако и Си Зипин реши, че сега е моментът да нападне Тайван.

Бившият австралийски премиер Кевин Ръд предупреди, че 20-те години на 21 век ще са времето на огромни рискове за световния мир. Само единството и мъдростта на демократичния свят може да предпазят човечеството от надвисналата катастрофа.