Уточнение за медиите: Хамас обявиха война на Израел!

Жертвите, които броим, ще са плод на палестинското нападение, уважаеми колеги

Авторът

Авторът

Никъде по света медиите не са толкова несвободни, както в България, защото са денационализирани, зависими от враждебна страна

Димитър Попов

След потресаващото нападение на Хамаз срещу невинни мирни семейства в израелски градове, в непредизвикана атака от радикални ислямисти, които си представят бъдещето като вождове в световен халифат, българските медии вече пореден ден броят жертвите от двете страни и коментират събитието през гледната точка на палестински представители в България. 
Както обикновено у нас по традиция

 доминира руската гледна точка

 по събитията в Близкия Изток. Вижте какво казва Лавров, който сега е борец за мир и уреждане на конфликта с преговори, с уклон към палестинската страна, и ще разберете защо и двете национални български телевизии така деликатно заобикалят много от подробностите около това нападение.
Не чух нито дума за това, че цялото технологично и електронно оборудване, което Хамас са използвали, за да блокират израелските комуникации в командните пунктове на границата с Газа, е руско производство. И няма как да бъде доставено без руско участие. Прочетох, че Русия блокира резолюция на ООН осъждаща палестинското нападение, и не  чух нито един коментар по това събитие.  
Не чух също, че ирански офицери от Националната гвардия са участвали в подготовката на атаката и са обучавали палестинците за това нахлуване. Няма коментари и за точно избраното от Иран време за нападението – преди подписването на договора между Израел и Саудитска Арабия. Да не говорим пък и за по- дълбоката причина – палестинското нападение ще блокира прокарването на новия транспортен коридор от Индия до Атина, който трябва да дублира китайския път на коприната и да се превърне в конкурент на китайските амбиции за доминация в Европа.
Не, двете национални телевизии пак искат да уреждат мирно конфликта, който Израел с пълно право нарича война. Най-голямата трагедия, която отразиха, беше за закъсалите българи на израелски летища. Скъсаха се да търсят палестинци за студията си, дори един евреин не поканиха от кумова срама. Ако не бяха преките включвания на българки в Израел, които в битов план представиха войната, българите нямаше и да разберат мащабите на тази трагедия.
Удивително е как дори уважавани международни медии, като Евронюз или Свободна Европа, попадайки на българска почва, с български екипи и мениджмънт, се превръщат в 

журналистически пародии,

които обръщат наопаки цялата редакционна политика на своите международни редакции.
Евронюз три дни вече кани ту палестинския посланик, ту един арабски псевдожурналист под прикритие, който откровено си призна, че е от страната на палестинците. И всичките коментари на тези светила бяха, че Израел е виновен за това нападение защото не зачитал правата на палестинците! Все едно слушах иранския аятолах Али Хаменей. 
Същата „неутрална“ позиция зае и финансираната от американския конгрес „Свободна Европа“ – България. Там ви разказват историята на Хамас и палестинците, тяхната кауза, съвсем неутрално ви изчисляват жертвите от двете страни, и накрая мимоходом споменават, че САЩ подкрепили Израел. 
Погледнете какво пишат по въпроса от руската секция на Свободна Европа, как директно осъждат това нападение, и ще видите разлика от земята до небето. 
Защо Брюксел и Вашингтон финансират в България медии, които очевидно защитават политиката на Русия в световните дела, на мен не ми е ясно. Но е сигурно, че това съглашателско поведение, в някои медии със сигурност финансирано от Русия, ще настрои

цялото българско общество на грешна вълна

 Много хора ще повярват че това е балансирано отразяване на обичайния конфликт в Близкия Изток, и ще осъдят Израел за нахлуването в Газа, което предстои, забравяйки кой е започнал тази война.
Същата беше картината и когато Русия нападна Украйна. Благодарение на доминиращата руска гледна точка в българските медии, днес половината българи са против помощта за Украйна.
Медиите са много мощен двигател на общественото мнение и никъде по света те не са толкова несвободни, както в България. Никъде също не са толкова денационализирани, зависими от враждебна страна, която открито води война срещу свободния свят и срещу свободното слово.
Дали не е време ДАНС да направи едно сериозно разследване на съществуването  им по явни и скрити канали, да установи истинските им собственици и да провери лоялността на журналистите, които пишат там.
Може пък след това да научим, че Израел е нападнат от освирепели ислямисти, които не зачитат човешкия живот – нито своя, нито чуждия, и че има пълното право да защити живота на своите граждани. 
Да научим също, че

 Русия вече дестабилизира Африка, Европа, Близкия Изток 

и е готова да участва в нови и нови войни, докато разклати световния мир до степен, че да срути всякакъв международен ред и международно право. 
Не че и сега не го знаем, но за съжаление не го знаем от българските медии!