Сънят на държавните институции ражда чудовищни казуси!

Руската църква била на Митрофанова, не ми се мисли чия собственост ще се окажат джамиите

Авторът

Авторът

Димитър Попов, специално за Faktor.bg

Не знам защо, но напоследък все се налага да обяснявам, че комбинацията от географската област и протестиращо население все още не е демократична държава. Трябва да се добави организиран управляващ елит, който е способен да контролира двете съставки - да създава държавни институции, да следва държавна идеология, да използва ресурсите и т.н. Ние територия имаме, народ също, протести – колкото искате, но зле организиранияj ни елит не умее да ги управлява, и понеже много групи от населението усетиха, че по върховете няма разбирателство и контрол, го удрят на 

анархия

Това ми напомни една случка от зората на демокрацията. През 1989 година, когато всеки ден повтаряхме, че вече идва демокрацията, ромите в един цял квартал бяха анексирали местния трафопост с намерението да го продадат на вторични; и като им обясниха, че не може, те се възмутиха: „Ами нали вече е свободно и демокрация за народа!“ 
Днес енергетиците протестират. Те имат пълното право да са сърдити, защото казусът с въглищните централи е тотален провал на няколко поредни правителства, които не договориха навреме нашето участие в Зелената сделка. Да протестират – добре, но трябва да знаят как и докъде да стигнат с протестите. Онзи ден, когато беше блокирана магистралата и аз нещо се разсърдих, че нямат право да прекъсват най-важната пътна артерия на страната, една жена ми отговори: „Ами нали е гражданско неподчинение!“ Гражданското неподчинение не означава анархия, свободата ви да протестирате свършва там, където започва моята свобода да живея спокойно, казах аз. Обаче кой ти чува аргументи напоследък…
Може би с уроците по либерална демокрация, с които започнахме на „зелена поляна“ едно време, не стигнахме доникъде. Особено в държавните институции, където властва същият манталитет, като този на магистралата или в ромския квартал – „държавата ми е последна грижа“! 

Къде е МВР,

 което по закон не бива да допуска затваряне на важни пътища? На магистралата има палатки, озъбени енергетици и тук-там някой полицай, на който му е наредено да се крие от камерите, за да не помисли някой, че полицията тормози нежните нагласи на протестиращото общество. Защо да ги разнасят по медиите после, че ударили някой протестиращ в мелето?!
Със същите смешни оправдания куп други държавни институции ги няма там, където им е мястото. Вижте казуса с посланика Митрофанова и руската църква в София. Уникален казус впрочем, който буди сериозни размисли за това

 що е държава и има ли тя почва у нас

Фактите се оказаха такива – църквата, дори земята под нея, били собственост на руската държава, юрисдикцията върху служението в тази църква било право единствено на Руската православна църква, а в България нито една държавна институция, не беше наясно с този факт?! Нито една!
Българската православна църква си мислеше, че църквата е нейна и се зарече да назначи свещеници, което обаче било право на руския патриарх, който може да прати свещеници, може да прати и шпиони ако иска, а българският патриарх не може да му каже „копче“. 
Прокуратурата пусна проверка за собствеността на сградата на тази църква, и изведнъж млъкна, защото се оказа, че Русия си е присвоила един имот в центъра на София, напълнила го е със шпионска апаратура, подслушва намиращите се наблизо МВР, МО, Парламент, та пушек се вдига; и го прави съвсем законно, благодарение на услужлив нотариус и на нотариален акт още от царско време.
А когато ДАНС, съвсем случайно и под външен натиск установява  шпионажа, руското посолство заключва църквата под носа им с 

претенцията за екстериториалност в центъра на самата българска столица

 После си изнасят шпионската апаратура през криптата или по други пътища, и толкова.
И за капак: Министерството на отбраната едва сега научило, че руските свещеници били не само шпиони, ами и военни командири, защото обучавали на наша територия паравоенни формирования, за които се знае от години, че се въоръжават и финансират от руската държава. И забележете – тези командири дори провеждали съвместни учения с подобни формирования в други балкански държави! Че тя така Русия може да нападне Гърция от наше име, бе господа генерали!
И да ви кажа, сега сърцето ми се свива като си помисля какво друго може да не знаят българските институции за територията, която обитаваме.
Знаят ли например чия собственост са джамиите в България? Може ли да се окаже, че половината от тях, заедно със земята отдолу, са собственост на турската държава? Не дай боже, ама ако някой ден и турският посланик вземе да заключва храмове, дали от институциите ще го сметнат за гръм от ясно небе! И дали тогава ще се разбере как някой оправен тарикат-нотариус, по констатирани актове за собственост от османско време, е приписал джамиите заедно със земята под тях на турското посолство! 
Няма да се изненадам, честно казано! Защото в България държавните институции работят само, когато бъдат заставени да работят. Насила, и винаги „след дъжд качулка“! Оставите ли ги на спокойствие, те или мързелуват, или си спретват кражби и далавери, което в последните години правят доста успешно.

Та протести трябва да има, но те няма да оправят държавата. Най-важното е хората във властта да добият ясното съзнание, че все пак не управляват селска бакалия. И за съжаление, такава драматична промяна в управленския манталитет има нужда от голяма тояга, мен ако питате. Чепата, и много голяма!