Единствената сигурна прогноза - след 9 юни ни очаква несигурно бъдеще

Социолозите спестяват най-мрачните тенденции - ППДБ може да се борят за третото място в изборната класация

Авторът

Авторът

Димитър Попов

Тъй като започнаха да излизат социологически проучвания за нагласите на избирателите, вече са възможни и прогнозите за евентуални коалиции след изборите. Най-очакваната като че ли е коалиция на ГЕРБ, ДПС и ППДБ. Тя е възможна наистина, но пред нея има много подводни камъни и ако се случи, ще има съвсем различен облик от очаквания. И то защото съотношенията между трите партии ще са много различни.
Последното социологическо изследване на Маркет линкс например показва подреждане на партиите по сегашния ред в парламента, като между първата и втората – ГЕРБ и ППДБ, разликата е 8.4%, а ДПС остават трети. Аз обаче се съмнявам в такова подреждане, защото 

сметките показват и други сценарии

Много е важно да се отбележи, че превръщането на процентите в реални гласове е истинската база, на която може да се прогнозира резултат от изборите. Обикновено социолозите не задълбават в тази посока, тъй като следят тенденции, а не несигурните нагласи. Ако обърнем обаче процентите в числа, може да получим потресаваща картина за истинския вот.
Първо, декларация, че ще гласуват на 9 юни са направили 41% от избирателите. Това са два милиона и седемстотин хиляди човека по избирателните списъци. Като се обърнат процентите на партиите в реални числа, излиза, че на 9 юни за ГЕРБ ще гласуват 675 000, за ППДБ 460 000, за ДПС 325 000, за Възраждане 270 000, за БСП 210 000 избиратели. 
Веднага се вижда, че тези цифри всъщност подвеждат. Защо? Защото 

реалната активност винаги е по-ниска от декларираната

 Сега се очаква да бъде около 37%. Иначе казано 4% от избирателите, или 250 000, които заявяват че ще гласуват за някоя от партиите, няма да отидат до урните. 
Чии избиратели са те? Кой ще пострада от такава ниска активност? 
Три от партиите ще получат гласовете, които им предричат сега социолозите, и доказателството е, че на последните местни избори ДПС, Възраждане и БСП, имаха по точно толкова гласове, колкото излизат в социологическите проучвания сега – плюс –минус 10 000 гласа за всяка от тях. Очевидно там електоратите са твърди и нямат причина да променят своите нагласи.
Тези 250 000 човека, които по някакви свои причини лъжат социолозите, че ще гласуват,  са електорат на първите две партии – ГЕРБ и ППДБ. Тоест най-пострадали от отлива пред урните ще бъдат партиите, които управляваха досега. И в това има съвсем ясна логика – като изгубиш властта, губиш и разочаровани избиратели.
Въпросът е как ще се разпределят загубите между ГЕРБ и ППДБ?
Ако вземем за база отново техните резултати на местните избори, аз очаквам ГЕРБ да изгубят около 100 000 гласа и реално да вземат 570 000, а ППДБ да изгубят 150 000 избиратели, което на практика ще сведе техния резултат до 300 000 гласа. Като сравним тази прогноза с местните избори, когато за ГЕРБ гласуваха 530 000, а за ППДБ - 270 000, ще видим че това допускане е съвсем реалистична версия. 
При такъв сценарий е напълно възможно ГЕРБ и ДПС да са първа и втора политическа сила, а 

за третото място да се борят Възраждане и ППДБ

Естествено, тези сметки сега са спекулация, но при определено стечение на обстоятелствата са напълно възможен вариант за резултатите на 9 юни. 
Ако това се случи, бъдещото коалиционно правителство на ГЕРБ, ДПС и ППДБ ще има съвсем различен облик от този, който сега очертават социологическите прогнози. Първо, че неговото конструиране ще зависи от способността на ППДБ да преглътнат такава катастрофална изборна загуба и да се примирят с ролята на най- малкия партньор в коалицията. И второ, от готовността на ГЕРБ и ДПС да поемат реална отговорност за управлението на страната. Досега и двете страни показват, че не са готови да направят такива стъпки – ППДБ заради глупавите си и самонадеяни лидери, а ГЕРБ и ДПС заради страха на Борисов и Пеевски от „посолствата”.
Ето защо единствената сигурна прогноза след 9 юни е, че ни очаква много несигурно бъдеще.