De Profundis: Как да сме по-готови за атаките на Кремъл

Време е да се създаде Координационен съвет за противопоставяне на хибридната война на Русия срещу България.

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Тази година русколюбящите български кретени ПАК превърнаха уж българския национален празник 3 март в руски национален празник. 
Те развяваха руски знамена навсякъде, освиркваха и нападаха български политици, говориха глупости като добри последователи на президента Румен Радев, изобщо - всячески опитваха да извъртят в руска полза българската история и да съберат нови последователи, за 

да превърнат българското настояще в руско

 Лошото е, че не е като да го правят несъзнателно, от наивна, но искрена любов към Кремъл или защото не осъзнават, че руското общество отдавна живее на дъното на материалната немощ и духовната мерзост. Не е като да не разбират също, че който дърпа България натам, служи на чужди, не на български интереси. 

„Всичко виждате, нарочно питате“ – написа преди около 6о години страхотният поет Константин Павлов в стихотворението „Интервю от утробата на кита“. Само че тия днешните не са толкова префинени и дори не питат – всичко виждат, но лъжат безсрамно. 
На това трябва да се сложи край. Време е. Отдавна е време, но още не е съвсем късно. 
ЕС трябва да премине към режим на военна икономика в отговор на нахлуването на Русия в Украйна – казват от Европейската комисия. България трябва да се включи активно в това. И не само от европейска солидарност, а точно защото е слабо звено в ЕС и НАТО. Ние сме сред страните, които са най-заплашени от нова руска агресия, до голяма степен именно заради наличието тук на не особено многобройни, но твърде активни – и твърде кресливи - руски поддръжници. Те си имат президент, имат си парламентарно представителство, имат си дори евродепутати. С голяма доза сигурност се предполага, че си имат също позиции в спецслужбите, в МВР, армията, съдебната система и други институции. И затова спокойно безчинстват в антибългарските си действия - знаят, че са безнаказани. 

Въпросната европейска инициатива за преминаване към военно-временен режим обаче е само част от онези наистина неотложни мерки, които трябва да вземе България за справяне с руската заплаха или поне за максимално туширане на негативните ефекти от нея. Иначе можем да се окажем изненадани като англичаните от атаката на Хитлер. За нея Чърчил с години предупреждаваше, но гласът му бе глас в пустиня. Той настояваше и за икономика, която отрано да се ориентира съответно на германската заплаха, и за обществени промени, които да предотвратят ефектите от нацистката пропаганда в беззащитното – заради твърде големия си либерализъм – британско общество. 
Но мнозина тогава предпочитаха да вярват в наивния мир на Чембърлейн и листчето с подписа на нацисткия диктатор, който не струва пет пари за самия диктатор, а не в суровите предупреждения на Чърчил. Така беше по-лесно. Но после лесното изведнъж се превърна в трудно и трябваше да викат все пак Чърчил, за да ги измъкне от блатото. 

Казвам - да помним уроците на историята, за да не стане така и в наше село 85 години по-късно. Защото Путин и неговият режим са още по-цинични в своята антихуманност и още по-безогледни в имперските си амбиции от Хитлер и нацистите. А имат и твърде опасни играчки като ядрени ракети. Което значи, че ние може и да не сме готови за тях, но те винаги са готови за нас. 

Какво имам предвид като настоявам за 

допълнителни мерки, които трябва да вземе България

Мисля, че е време да се създаде Координационен съвет за противопоставяне на хибридната война на Русия срещу България. Без преки изпълнителски функции, той би трябвало да може да получава информация от всички държавни и обществени институции, на базата на която да изработва и предлага на правителството конкретни стратегически и тактически стъпки за справяне с проблемите, създавани от руското влияние в различни сфери на българския живот.

А ето и някои идеи, които е време да се реализират в България. 
В политическата сфера например трябва да се забранят онези уж български партии и организации, които изповядват рашистка идеология, повтарят опорните точки на кремълската пропаганда и работят по какъвто и да било начин срещу интересите на страната, свързани с нейния цивилизационен избор – членството в ЕС и НАТО. 

В сферата на медиите необходимите стъпки са няколко. 
Първо – да се премахнат от българския ефир всички руски телевизионни канали, независимо политически или за „носталгичн“ филми. Излъчването на съветски филми за войната като „Освобождение“ и други подобни бози са имперска руска пропаганда. Те пречат за ориентация на хората в истината за Сталин и СССР, за сътрудничеството им с нацистите, за ролята, която играят в разпалването на Втората световна война, за последствията от нея за народите от Източна Европа, включително България.

Второ, не трябва да бъде разрешавано на руски медийни екипи да стъпват в България и да творят оттук отровната си антибългарска пропаганда.

Трето, да се вземат мерки срещу всички български медии, не само национални, но и частни, които разпространяват руската пропаганда. Да не споменаваме типове като Волгин, те отдавна трябваше да са изритани от БНР. Не е нормално обаче от български медии да научаваме какво става в Брюксел чрез.....кореспонденция на ТАСС. Тази и подобни непрофесионални практики трябва да бъдат веднага забравени от самите медии, а ако не – забравянето, в обществен интерес, трябва да се наложи отвън.  

Четвърто, да се закрият бюрата и да се изтеглят кореспондентите на националните медии от Москва. Кремъл няма какво да ни предложи като информация интересна, полезна и важна за доброто развитие на българо-руските отношения. Ясно е, че такова развитие няма, всичко е опит на Русия да извлече максимални ползи за себе си и да нанесе максимални вреди на нас. 

Пето, трябва постоянно и професионално, а не както в момента – несръчно и глуповато - да се изнася информация за лъжите и фалшификациите и на руските медии, и на руските държавни институции, които са част от хибридната война на Кремъл срещу България и Свободния свят. 

В сферата на образованието на всички нива е важно 

да се махнат от учебниците фалшификациите за българо-руските отношения

 и да се прекрати пропагандата на руската „гледна точка“ за тях от разни „професори“. Такава нормална „гледна точка“ не съществува, защото се базира на подмяна на историческата истина и откровени лъжи. 
В сферата на дипломацията ми се струва, че трябва да сведем до минимум, да речем –посланик и секретарка - персонала на българското посолство в Москва и да настояваме за реципрочно руско дипломатическо присъствие в София. Добра идея е най-после да се спрат визите за руснаци, освен с малки изключения. Това означава да се закрият всички консулства в Русия, като посланикът поеме и редките визови процедури. 
Трябва да се прекрати изцяло практиката европейско българско гражданство да се дава на руснаци, а заварените случаи да се преразгледат внимателно и да се преценят добре, включително съобразно информация от специалните служби. Що се отнася до българите с руско гражданство, като фамозния пловдивски „бизнесмен“ Георги Гергов, те трябва да бъдат учтиво помолени да избират и ако още искат Русия – да се преселят там. На бас обаче, че нито един няма да избере тази опция…..
Специални мерки трябва да се вземат и по темата за заплашително огромната руска собственост в България. Най-добре е 

да се забрани руснаци да купуват имоти

тук. Това означава, че трябва да се даде разумен срок, примерно година, да бъдат продадени изумителните 500 000 български жилища с руски собственици. Който не сколаса в срок, жилището му се изкупува от държавата по държавна оценка. 
По отношение на икономическата собственост на руснаци в България, разни смесени дружества, както и на българите, които правят бизнес с руснаци, също трябва да има някакви ограничителни мерки, за да се сведе до минимум корупцията. Тук обаче не смея да давам конкретен съвет, защото не познавам достатъчно добре тази сложна материя. 
Задължително е да предприемем бързи и сериозни стъпки за реформа на българската армия и максимално вписване в координацията със съюзниците и защитните стратегии на НАТО. Трябва да задълбочим силно двустранните отношения с Великобритания и САЩ, а вътре в ЕС – със страни като Полша, Нидерландия и Балтийските републики, които са силни последователи на евро-атлантизма и не демонстрират никакво колебание по отношение на руската заплаха, за разлика от лигльовците, които управляват в Германия, Франция и други европейски страни. 
Има още много и много мерки, които предлаганият от мен Координационен съвет по руските въпроси може да обмисли и предложи. Ако това се случи, само за няколко години атмосферата в България – икономическа, политическа, морална – чувствително ще се разведри. А на този фон, ако утре Кремъл реши да ни атакува по какъвто и да било начин, ние ще сме много по-готови да отговорим адекватно.