2024 година: Ще има политика и шоу, но…не забравяйте парите!

Когато политиката само забавлява публиката, политическите партии стават театрални трупи, лъжейки наляво и надясно, че представляват автентични избиратели, а не задкулисните сценаристи

Авторът

Авторът

Димитър Попов

Новата 2024 година още в първите си дни доказва едно - българската политическа сцена се е превърнала в телевизионно реалити шоу, предназначено за всеобщо национално забавление. Както винаги в такива шоу програми, има продуценти зад кулисите, актьори, платена публика и зрители пред телевизорите. 
В залата на студиото и на сцената са политическите артисти, които  имитират сбивания и сдобрявания, любови и омрази, белким някой се върже, че всичко в цирка е на живо и те не са клоуни, а автентични политици; поканената за пред камерите. В студиото публика крещи и аплодира смешките, защото им е казано, че самите те са част от шоуто; някъде в страната, пред телевизорите са насядали безучастните и апатични зрители, които от време на време се кефят, свиркат, когато на сцената се сбият, но дълбоко не вярват, че това шоу с нещо ги засяга, защото вече 

знаят истината - хладилника не го пълни телевизорът, а работата в чужбина

Да го кажем направо – тези в телевизора не могат да пипнат валутния борд, не могат да ни извадят от ЕС и НАТО, не могат да се сприятелят с Русия, не могат да избягат от Шенген и еврозоната, не могат да счупят и бюджета. С две думи - важните неща не зависят от тях. Темата на тяхната шоу програма е друга - кой колко взел от баницата, колко раздал и на кого, кой с коя къде замръкнал, и толкова. Държавните политики са в коловоз, от който излизане – за щастие – няма!
Резултатите от изборите досега показаха, че 63% от нацията го играе безучастни зрители пред телевизорите - гледат шоуто, но не пускат бюлетини в урните, защото им е омръзнало да ги будалкат, а и артистите са им дошли до гуша.
Публиката в студиото са другите 37% - толкова все още гласуват и дори участват във фен групи, които ръкопляскат на своите и освиркват чуждите с най- голяма всеотдайност. Едни от тях го правят заради парите, други заради интереси, трети за забавление, а четвърти просто от скука. И понеже хората в залата все по ясно разбират, че шоуто на сцената е имитация и никой не играе себе си, те малко по-малко се изнизват покрай камерите и изчезват по свои дела, защото трябва и да се яде, нали.
Когато политиката само забавлява публиката, политическите партии стават театрални трупи, лъжейки наляво и надясно, че представляват автентични избиратели, а не задкулисните сценаристи. Всъщност нямат избиратели, имат фенове, групирани в агитки, които бързо ще сменят трупата при нужда! 
В такава среда 

политиците трайно зависят само от парите

 А те са у богатите продуценти, които с тях подбират добри актьори, много фенове в студиото, отлични сценаристи и смешни смешки, които правят качествено шоу... Бедните продуценти духат супата и толкова.
В този ред на мисли, вижте как изглеждат Нинова и БСП напоследък. Откак изгубиха основния си продуцент Гергов, са жалка работа! Тя се сърди, тръшка се, заплашва де който свари, само за да привлече вниманието, ама на тази клоунада вече не се хваща никой. Гледахме я дълги години, изтъркаха и се номерата, а за нови скечове пари очевидно няма! 
Виж трупата на Копейкин се държи на ниво. Там има богати руско говорещи продуценти, които наливат достатъчно пари, за да държат тази трупа и на площадите, и в парламента. 
Изненадата на сезона обаче е ДПС. Как мислите трябва да се тълкува драматичното писмо на Доган? Ако беше автентично, трябваше да е кратко и ясно - Пеевски не става за председател, защото:
- Вътре в движението има сериозно брожение срещу него - едно защото е българин, и второ защото Пеевски има легенда от мутренските години.
- Пеевски налага нов стил на управление, който изглежда не знае мярка в купуването и продаването на влияние в самата партия.
- Реджеб Ердоган не е съгласен Пеевски да оглави ДПС, тъй като в Турция му бяха забранили да минава границата по едно време, а изселническите организации там направо го отхвърлят. 
- Американското посолство не е съгласно партиен лидер на евроатлантическа партия да е човек от списъка Магнитски, с багажа и миналото на Пеевски.
Вместо това в писмото пише, че Пеевски ще стане съпредседател на ДПС и пак ще управлява, ама с друг съпредседател.
Защо Доган не се отказва от Пеевски при толкова очевидни негативи? Ами защото 

Пеевски държи парите, а на ДПС им трябват много пари,

 за да се удържат на политическата сцена. И за да е ясно, че става дума само за пари, ще припомня -  другият съпредседател, когото готвят - Джевдет Чакъров, е един от тримата най-богати в ДПС. С неговото назначение осигуряват втори сигурен източник на финансиране на шоуто, без да изпускат първия. Та затова Доган играе този театър с писмата – включва се и той в националното шоу като продуцент.
Главната атракция по телевизора обаче, без съмнение, е ПП-ДБ. Удивително е как тази трупа от случайни аматьори, хванати от улицата, но продуцирани от най-богатите политически магнати, се превърна в шоу програмата на всички телевизии и на всички възможни канали. Вече втора година тези протестъри на живо, които искаха да правят политика пред камерите и на светло, на тъмно и зад кулисите получават цялата власт на тепсия. При това не губят и онези пред телевизорите, защото имат едно предимство – те са автентично глупави, а това в едно реалити шоу истински забавлява най-широка публика.
Крепи ги, естествено, и техния враг- партньор ГЕРБ, който добре познава и сцената, и задкулисието. Тази партия също като останалите губи фенове, но благодарение на големия опит и актьорски талант на Бойко Борисов, все още не излиза от сърцата на публиката. Нещо повече – до ПП-ДБ ГЕРБ дори прилича на автентична политическа партия, което е изумително постижение за шоуто, в което участват.
Смешното е, че ИТН, партията на Славчо Трифонов, която официално вкара шоу програмите в политиката, в крайна сметка 

вече не е нито шоу, нито партия

 Тя е хибрид, който съществува благодарение на нечии пари и на нечия глупост, както и на личните фенове на продуцента Слави – достатъчно на брой, за да напълнят една каруца с депутати.
Ротацията наближава, и както пише в предварително разпространената програма, шоуто ще има нов водещ – Мария Габриел. И понеже са ни казали, че всичко е на живо и без сценарий, ние чупим пръсти и се чудим ще смени ли тя конферансието Денков или не. Ще има ли нови забавления, или тези там на сцената накрая ще се сбият, че да докажат на всичките зрители колко са автентични и как живия живот прави самата политика.
Няма нужда от чупене на пръсти. Ще ви кажа нещо важно за шоу програмите – тъй като в тях са вложени много пари, винаги има предварителен, а и резервен сценарий. Не вярвайте на продуценти, които ви лъжат, че не знаели какво ще направят актьорите на сцената. Не ви казват финала, за да има изненада и съспенс, защото такъв е жанрът. Обаче в този бизнес си има едно 

златно и неотменимо правило – продуцентите трябва да си върнат парите

 накрая. Другото е забавление за публиката и аплодисменти.
И понеже се очертава забавна Нова година, искам да пожелая на всички зрители, които четат или гледат политическото шоу, здраве, търпение, най-вече пълен Шенген и еврозона, защото без отворените граници и еврото сме за никъде!
Честита новата 2024 година!