ANSA цитира Мария Габриел: Фалшивите новини заплашват демокрацията

Събра се групата на високо ниво към Европейската комисия, която трябва да дефинира понятието

"Фалшивите информации се разпространяват с обезпокоителни темпове и заплашват репутацията на медиите, благоденствието на нашите демокрации и нашите демократични ценности, затова трябва да изработим механизми за идентифициране на фалшиви новини и ограничаване на разпространението им. Има голям риск медийната среда да бъде отровена ", заяви българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, цитирана от агенция ANSA. Това стана при първото събиране на групата на високо ниво към Европейската комисия за борба с фалшивите новини.

Според Габриел феноменът "фалшиви новини" трябва да се разгледа в дълбочина, защото той не познава граници и има силни последствия в политически, социален и икономически план.  Холандката Маделин де Кок Бюнинг обеща всички от групата "да работят като луди", за да могат бързо да представят стратегия за противодействие на вредното явление

 Въпросната група на високо ниво към Европейската комисия трябва да дефинира понятието "фалшиви новини" и до пролетта да изготви стратегия 
 Мария Габриел представи днес председателя на групата - холандския професор по авторско и медийно право от университета в Утрехт Маделин де Кок Бюнинг.

Вени Марковски от българското "Интернет общество", когото ние смятаме за един изключително странен избор,  и Димитър Димитров от Уикимедия са двамата българи, които участват в експертната група.

Над 300 експерти, преподаватели и журналисти от цяла Европа са заявили желание да участват в работа й, като от тях са били селектирани 40.

"Това беше основната ни цел - да осигурим експертиза, географски баланс, представителност и в крайна сметка разнообразие. Но искам да кажа и нещо много важно - разчитам и на тези, чийто кандидатури не бяха селекционирани. Искам да продължим да работим с тях, ще бъдат организирани още много дискусии и конференции. Разчитам на това гласът на всеки, които има желание да сподели с нас идеите си, да ни даде пример за добра практика, да го направи." - заяви Мария Габриел.