Лукашенко: Московските нападатели са опитали да избягат в Беларус

Така той де факто опроверга твърдението на Русия

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че нападателите, които извършиха терористичната атака миналата седмица в московска концертна зала, са се опитали първо да избягат в неговата страна, но са се отклонили поради невъзможност да преминат границата.

"Нямаше начин да влязат в Беларус. Те разбраха това. Ето защо се обърнаха и отидоха до участъка на украинско-руската граница", каза Лукашенко, предаде БГНЕС с позоваване на АФП.

Така той де факто опроверга твърдението на Русия, че те са имали превдарителен план първо да преминат на територията на Украйна и че там "са ги чакали". 

По-рано посланикът на Беларус в Москва -  Дмитрий Крутой, също заяви, че заловените в Брянска област четирима терористи са се опитвали да избягат в Беларус. 

Не е ясно обаче дали самият Лукашенко вярва във версията за Украйна като вариант на бягство на извършителите, или се опитва да избегне по-видима конфронтация с версията на Кремъл.

Множество наблюдатели подчертават, че терористите не биха могли да преминат украинската граница, по която най-малкото от руска страна са разположени спецчасти и военни.