Литва постави и чеченския президент Кадиров в своя забранителен списък "Магнитски"

Подобен закон имат още САЩ, Канада, Естония и Великобритания

Рамзан Кадиров

Рамзан Кадиров

Литва - една от няколкото държави в света, които приеха т.нар. закон "Магнитски", включи в списъка на санкционираните според него руски граждани Рамзан Кадиров, президент на Чечения, и Александър Бастрикин, началник на Следствената служба на Русия.

Департаментът по въпросите на миграцията във Вилнюс обяснява, че изброените 49 руски граждани участват в корупционни престъпления, пране на пари и нарушаване правата на човека, посочва "Дневник".

Законът, забраняващ за 5 години допускане на литовска територия на санкционираните, влезе в сила от 1 януари. В него са още Олег Логунов . зам.-директор на Следствения комитет към вътрешното министерство, както и съдиите Елена Сташина, Алексей Криворучко, Сергей Подопригоров и други.

"Ако авторите на този документ бяха наистина загрижени за правата на човека в Чеченската република, щяха да получат изчерпателна информация, свидетелстваща за това, че в Чечения положението е по-добро от което и да е друго място по света, да не говорим за Литва", коментира Алви Каримов, прессекретар на Кадиров, цитиран от РИА "Новости". В характерен стил той допълва, че "толкова може една мушица, опитваща да угоди на слона, защото за всеки разумен човек е ясно, че това е жалък жест към САЩ".

Подобен закон имат още САЩ, Канада, Естония и Великобритания. За пръв път той се появи в САЩ през 2012 г. и условно носи името на Сергей Магнитски, одитор на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management, починал в ареста в Русия, след като почти до края му бе отказвана адекватна медицинска помощ. Той бе задържан, след като разкри, че официални лица, сред които и служители на руското вътрешно министерство, са извършили финансови престъпления за милиони долари.