Рашидов се жалва: Парите за култура не стигат

Въпреки готвеното 10-процентно увеличение на заплатите на работещите в музеии, галерии и библиотеки, в бюджета не са предвидени повече средства за самото Министерство на културата, където в момента тече много сериозна реформа. Това разкри по БНТ културният министър Вежди Рашидов.

Според него трябва да бъдат отделени още пари за култура от държавния бюджет. Част от тях са необходими за инвестиции в театрите и за увеличаване на заплатите на актьорите, както и за кино, ако искаме да правим конкурентни продукции, които да са на световно ниво.

Не може да няма пари за толкова важно нещо като културата. Сумите са ни капка в хазната, да ме прощава Симеон Дянков, категоричен бе Рашидов.

По думите на министъра на културата в сегашното правителство не било скучно – "има дискусии, но има и ухажвания".

Пред БНТ той каза още, че в сферата на културата хората взимат заплати между 350 и 540 лв., а 98% от тях са с висше образование.

Никой никога обаче "не е удрял по масата" с искането за вдигане на заплатите им, добави министърът.

Той обяви, че приоритет на културното министерство през следващата година са  ремонтирането на девет театъра в страната и финализирането на един музеи.

Рашидов смята, че държавата е длъжник на родните музеи, които не работят ефективно, защото няма стратегии как да се развиват. 

Трябва ни реформа на музеите, но първо трябва да имаме музеи, отсече културният министър и попита как да каним световни музеи да гостуват у нас, след като няма къде да ги поканим.