Кристо с нов проект - прави скулптура по-голяма от пирамидите в Гиза

Известният творец разказва пред списание AD за своя грандиозен проект и нежеланието да работи с администрацията на новия американски президент

Кристо

Кристо

С няколкото новаторски произведения на изкуството 82- годишният Кристо все още излъчва неспираща енергия, с което не показва никакви признаци че остарява. Той все още скицира всичко на ръка и „когато е в студиото, винаги е изправен, а не седнал“, казва Матиас Расторфер от швейцарската галерия „Гмурзинска“, в която са  изложени някои от по-малките произведения на Кристо -  скулптури от 60-те години на миналия век и скици с цветни моливи от най-големите му хитове в Art Basel Hon Kong  от тази година. „Всяко сутрин яде малко чесън и се изкачва по невероятно високите стълби на своето студио „Трибека“ по десет пъти на ден“, продължава разказа си Расторфер и допълва: "Той е най-жизненият 82-годишен човек, когото познавам.“

Тази неуморност е в основата на кариерите на Кристо и на неговата партньорка Жан Клод, която вече е покойница. А най-голямото препятствие за реализирането на техните мащабни художествено-архитектурни произведения винаги е била бюрокрацията, която понякога отнема десетилетия, за да бъде прескочена. „ Ние винаги работихме върху няколко проекта едновременно, защото никога не бяхме сигурни кой ще получи разрешение,“ казва Кристо, който се срещна с нас в Хонг Конг, по време на десетдневно планирано пътуване за друг възможен проект в Абу Даби, ОАЕ. „За последните 50 години реализирахме 23 проекта и провалихме 36“, разкрива творецът.  

Някои проекти останаха нереализирани, защото така решихме. Неотдавна, след 25-годишно чакане на разрешение от три различни администрации, Кристо решава да изостави „Над реката“ - проект, според който е щял да бъде покрит 42-километров участък държавна земя със светещи сребърни тъкани. „Администрацията на Г-н Обама бе много заинтересована от проекта, но когато беше избран новият президент - аз не споменавам името му – реших да го изоставя“ обяснява Кристо, демонстрирайки по този начин, че не желае да работи с президента Тръмп. 

С изоставянето на проекта „Над реката“ и постигнатия успех с „ Плаващите кейове“ в Италия – оранжеви пътеки, разположени по повърхността на очарователно италианско езеро, които привлякоха 1,2 милиона посетители, сега Кристо е свободен да фокусира цялата си енергия върху проект, който обмисля от 40 години – Мастаба. Той представлява цветна мозайка от 410 000 петролни барели, подредени във формата на египетска гробница, с плосък покрив. Височината й ще достига 492 фута. Това ще бъде не само най-голямата скулптура в света, но тя напълно ще засенчи Голямата пирамида в Гиза, издигайки се над нея с цели 11 фута. Този проект може да бъде факт обаче само, ако Кристо успее да получи разрешение за неговата реализация.

Превод: Faktor.bg