"Опенхаймер" спечели седем награди БАФТА, включително за най-добър филм

Кадър от филма "Опенхаймер"

Кадър от филма "Опенхаймер"

Биографичният филм на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба "Опенхаймер" е големият победител на британските филмови награди на 18 февруари, като взе седем награди " БАФТА", включително за най-добър филм.

Тъй като до Оскарите остава по-малко от месец, този портрет на научен гений, измъчван от своето творение, спечели в най-престижната категория, изпреварвайки носителя на "Златна палма" за 2023 г. "Анатомия на едно падение" на Жюстин Трие, "Зимна почивка" на Александър Пейн, "Убийци на цветната луна" на Мартин Скорсезе и "Бедни създания" на Йоргос Лантимос.

Американската актриса Ема Стоун спечели БАФТА за най-добра актриса за ролята си в "Бедни същества" - мрачна комедия, в която тя играе млада жена, върната към живот с духа на дете.

С щурата си роля в женската история за "Франкенщайн" тя пребори конкуренцията на Кери Мълиган ("Маестрото"), Марго Роби ("Барби"), Фантазия Барино ("Пурпурен цвят"), Вивиан Опара ("Житената ливада") и Сандра Халър ("Анатомия на едно падение").

Ирландският актьор Килиан Мърфи спечели БАФТА за най-добър актьор за образа на бащата на атомната бомба в хитовия биографичен филм "Опенхаймер". С ролята си на гениалния физик, преследван от последствията на своето творение, Мърфи спечели първата си награда БАФТА, като надделя пред Брадли Купър ("Маестрото"), Колман Доминго ("Рустин"), Тео Ю ("Минали животи"), Бари Киоган (" Saltburn") и Пол Джамати ("The Holdovers")./БГНЕС