Историята зад единствената картина на "Бийтълс", която се продава на търг (снимка)

Аукционната къща "Кристис" ще продаде на търг единствената известна досега картина на "Бийтълс", която са рисували заедно и четиримата музиканти. На 29-и юни 1966 г. предстои голямото представяне на легендите на Изтока. Тогава "ливърпулската четворка" слиза на токийското летище Ханеда. Всички са облечени в традиционни японски палта в знак на уважение към домакините. Те са шокирани от безпрецедентните мерки за сигурност, за които разказват след това, че са били потискащи. "Никога не съм виждал толкова много хора да ни пазят", коментира барабанистът Ринго Стар. Охраната се е наложила заради смъртни заплахи, отправени от японски националисти, които смятат "Бийтълс" за емблема на инвазивна западна култура. След посрещането групата е затворена за почти цялото петдневно турне в пищния президентски апартамент в хотел "Хилтън" в Токио.

Сред множеството подаръци, доставени в стаята им, са художествени материали от най-високо качество, включително четки за рисуване, акварели и маслени бои. За да прекарат времето по-бурзо, членовете на групата поставят лист фина японска хартия за рисуване на масата и се започват да рисуват жена.

Почти шест десетилетия по-късно тази картина вече се продава, с известните четири подписа, надраскани в кръглото пространство, където някога е стояла лампата, която им е светила, докато рисуват. Картината е с размери 54,6 х 78,8 см ще бъде продадена в Ню Йорк на 1-ви февруари. Тя се оценява от 400 000 до 600 000 долара. Лотът е един от многото предмети с изключителен произход, включени в „Изключителната разпродажба“, която включва златна плетена жилетка, принадлежала на Джанис Джоплин, както и китарата Gretsch на Елвис Пресли от резиденцията му в Лас Вегас от 1969 г.

biitals-kartina.png

снимка: Кристис