Ковачевски: Промените в Конституцията ще сложат край на тезата "един народ в две държави"

В кампанията на ВМРО-ДПМНЕ няма нищо за евроинтеграция

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

"Конституционните поправки ще включат части от други нации в нашата Конституция, включително и българския народ. За първи път в един документ ще се направи ясно разграничение, че има македонски народ и части от българския народ, което опровергава старата теза на ВМРО, че това е регион, в който има един народ в две държави."

Това заяви председателят на македонската партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и бивш премиер Димитър Ковачевски в интервю за МИА.

Той посочи, че неговото правителство е очертало ясна визия и ясен път към ЕС за Северна Македония.

"Взехме трудни решения като коалиция и като СДСМ за влизане на страната в НАТО. Сега виждаме какво означава да бъдеш страна-членка на НАТО във време, когато има конфликти както в Европа, така и в Близкия изток. Ние започнахме преговори с ЕС със защитен македонски език, защитена македонска култура и защитена македонска идентичност. Никой вече не ги поставя под въпрос." - допълни Ковачевски.

Лидерът на СДСМ подчерта, че той и неговата партия имат много ясна позиция относно необходимостта от извършване на конституционни промени, тъй като те представляват едно от задълженията, които Северна Македония е поела според Преговорната рамка.

"Конституционните промени ще се случат, когато другите политици съберат смелост. Във всеки един момент могат да извикат СДСМ и конституционните промени да бъдат одобрени в парламента." - обясни Ковачевски.

"Конституционните поправки ще включат части от други нации в нашата Конституция, включително и българския народ. За първи път в един документ ще се направи ясно разграничение, че има македонски народ и части от българския народ, което опровергава старата теза на ВМРО, че това е регион, в който има един народ в две държави. За първи път ще имаме македонски народ и части от български народ. Когато съберат смелост да го направят, нека се обадят, в 12 вечерта или в 12 на обяд." - каза още Димитър Ковачевски.

Той отбеляза, че в предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ "няма абсолютно нищо за интеграция в Европейския съюз".

"Те предвиждат някакви алтернативни сценарии и някакви предоговаряния със съседите. Най-доброто потвърждение дойде от еврокомисарите, които казаха, че Европейската преговорна рамка е хармонизирана с всичките 27 страни членки. Тя гарантира защитата на македонския език, идентичност и култура. Тя осигурява преговорите на Северна Македония с Европейския съюз според критериите от Копенхаген." - обясни Ковачевски.

Бившият македонски премиер заяви, че има опити и намеса от трети страни не само в изборите, но и в ежедневния политически живот в Македония:

"Те не искат да видят Македония като част от ЕС и желаят да има открити въпроси и открити конфликти не само в Македония, но и в региона. Влиянието на трети страни се усеща в Македония, особено на тези, свързани с Русия или някои от техните сателити. Чрез политически партии или чрез определени организации искат да повлияят за налагането на реторика, различна от тази, която гражданите искат и заслужават."

Относно позицията на министъра на външните работи Буяр Османи за преразглеждане на участието на РСМ в инициативата "Отворени Балкани", Ковачевски каза: "Отворени Балкани" е оригинална инициатива, произхождаща от региона, образуван от три държави - Македония, Албания и Сърбия и се основава на четирите свободи на Европейския съюз. Инициативата има постулатите на функционирането на ЕС."

"В Западните Балкани има 72 регионални инициативи, една от тях е "Отворени Балкани". Има и една много по-значима - Берлинският процес, в който участват всички страни от региона." - добави бившият министър-председател. /БГНЕС