Конгресът на САЩ одобри по принцип помощта за Украйна, същинското гласуване предстои

Байдън е готов да подпише незабавно

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прокара законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион, предаде БНТ.

Пакетът беше внесен за гласуване с широка двупартийна подкрепа, преодолявайки твърдата съпротива на част от Републиканската партия, която блокира в продължение на 7 месеца отпускането на помощ за Украйна.

316 конгресмени гласуваха "за" срещу 94 гласа "против".

Освен помощ за съюзниците на Съединените щати пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и налагането на санкции, насочени срещу палестинската въоръжена групировка Хамас и Иран.

Очаква се същинското гласуване на законопроектите да бъде тази вечер. Следва одобрение от Сената. От Белия дом обещаха веднага, след като мине гласуването, да бъде изпратена помощта към Украйна.

"Включихме и законопроект за употреба на активите на корумпираните руски олигарси, за да се помогне за отбраната на Украйна. Въведохме и концепцията за отпускане на заем в частта за помощ на украинското правителство, а не парите да са подарък. Включихме наистина важни санкции срещу Русия, Китай и Иран, които са новата ос на злото." - заяви Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

"Ясни сме още от октомври, когато предложихме първоначалния вариант на законопроекта, колко критично важна е тази помощ за Украйна и смелия украински народ, който се бие в защита на демокрацията и тяхната свобода. Гласуването е критично важно, защото те губят на бойното поле заради бездействието на Конгреса. Президентът ще подпише незабавно закона." - допълни Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом.