Коалицията на Нетаняху е в напрежение след гласуваната резолюция на ООН за Газа

Откритата демонстрация на неподчинение от най-силния съюзник на Израел беше приветствана, но в същото време и критикувана от Бени Ганц

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се сблъска с нарастващо напрежение върху разделената си коалиция във вторник, след като гневното противопоставяне с Вашингтон влоши разногласията относно предложенията за набиране на ултраортодоксални евреи в армията, предава "Ройтерс".

Израелските медии съобщиха, че заседанието на кабинета за обсъждане на планираните промени в закона за военната повинност е било отменено, като остават само дни преди правителството да представи предложения пред Върховния съд. Запитан за докладите, помощник на Нетаняху каза, че заседание на кабинета все още не е насрочено.

Задържането дойде ден след като вече обтегнатите отношения на Нетаняху с президента на САЩ Джо Байдън, се влошиха допълнително след решението на Вашингтон да не наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която иска незабавно прекратяване на огъня в Газа.

На фона на нарастващия международен натиск за спиране на боевете и спиране на израелските планове за започване на сухопътна атака срещу град Рафах в южната част на Газа, Нетаняху отмени планирано посещение във Вашингтон на двама от най-старшите си сътрудници, които трябваше да изслушат идеите на САЩ относно оперативните алтернативи.

Откритата демонстрация на неподчинение от най-силния съюзник на Израел беше приветствана от неговите религиозно-националистически коалиционни партньори, но косвено критикувана от центристкия бивш министър на отбраната Бени Ганц, който се присъедини към военния кабинет миналата година и който каза, че делегацията трябва да отиде във Вашингтон.

Въпреки спадащите рейтинги на одобрение за самия Нетаняху, проучванията показват, че израелската общественост до голяма степен подкрепя решимостта на правителството да разбие "Хамас" като военна сила в Газа, което му дава мотивация да се намеси срещу Вашингтон. Разделенията обаче подчертаха нарастващия натиск върху правителството в международен план.

Консервативният вестник Israel Hayom, който обикновено подкрепя Нетаняху, подкрепи решението да не се изпраща делегацията, но каза, че обществената подкрепа от страна на Байдън е това, от което Израел се нуждае повече от всякога в момент, когато "легитимността на неговите действия се разпада с плашеща скорост".

Позицията на Нетаняху остава зависима от поддържането на коалицията му с твърдо десни религиозни националистически партии, които решително се противопоставят на всяко прекъсване на войната или всяка отстъпка на международните искания за широкообхватно политическо споразумение с палестинците.

Но законът за наборната повинност, който потенциално би могъл да премахне изключенията, възпрепятстващи ултраортодоксалните евреи да служат в армията, се оформя като значителна пречка, подчертавайки дългогодишното разделение между светски и религиозни израелци.

Предложенията изостриха разделенията между съюзниците на министъра на отбраната Йоав Галант, който настояваше за разширяване на законите за наборната военна служба, и ултраортодоксалните партии в коалицията, които искат изключенията да останат.