МРРБ: Каквито и механизми да се приемат плавното поскъпване на водата остава неизбежно

Предложено е въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите и най-бедните граждани

Снимка: архив

Снимка: архив

"Каквито и механизми да се приемат плавното прогнозируемо поскъпване на цената на питейната вода остава неизбежно". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в дискусия за финансирането на ВиК-сектора, която е организирана от парламентарните комисии по регионално развитие и по околна среда и води. Тя се състоя в Народното събрание, предаде БТА.

"При повишението на цените ще се следи строго социалния компонент", обеща той. Нанков отбеляза, че се коментира един термин наречен шоково поскъпване на цената на водата, като припомни, че през 2015 г. с промените в Закона за водите се зададе изискването за единна цена на водата на обособена територия. Той посочи, че това е причината за поскъпване на водата с 60 - 70 на сто в различни общини.

Министърът отбеляза, че в стратегията за финансиране на ВиК-отрасъла е предложено въвеждането на водни социални помощи за най-уязвимите и най-бедните граждани. "Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали", каза той. Нанков посочи, че това е солидарен подход.

Другият проблем, който предвиждаме, е принципът солидарност за съответствие, каза министърът. Той обяви, че ще се събират по 0,10 лв. на всеки изразходен кубичен метър вода, като при потребление от около 500 млн. кубика, на годишна база, става въпрос за ресурс от около 50 млн. лв., който ще бъде влаган за подобряване на инфраструктурата в населените места, които по обективни причини са лишени от достъп до европейско и друго финансиране.

Инвестиции през настоящия програмен период, в по-голямата си част по линия на ОПОС, се базират на нов подход - бенефициенти да бъдат ВиК-дружествата, като ще се финансират част от инвестициите им, обяви министърът. Той допълни, че европейските средства не са панацея, защото не покриват и половината от необходимите нужди на сектора, но са изключително важни, за да решат най-наболелите проблеми. 

"Това са около 2,5 млрд. лв. при нужди от над 5,5 млрд. лв. само за покриване на критериите за съответствие на европейските изисквания и изискванията на потреблението в населените места", каза Нанков. Той посочи, че европейските средства не покриват инвестиции в населени места между 2000 и 10 000 еквивалент жители.