Караниколов: Проблемите в "ЕМКО" нямат нищо общо с войната за наследството на Цветан Васивел

Ръководството на "ЕМКО": Силни интереси успяха да впрегнат държавната машина срещу нас

Стотици служители на фирмата за боеприпаси "ЕМКО" излязоха на бунт в понеделник сутрин със закана да блокират Прохода на републиката, съобщава „Нова телевизия". Недоволството на оръжейниците е заради замразения от държавата лиценз за търговия на предприятието.

Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание.

„Има достатъчно силни интереси, които успяха да впрегнат държавната машина срещу "ЕМКО", каза в ефира на Нова ТВ директорът Славчо Димиев.

Неофициално се смята, че зад проблемите във фирма "ЕМКО" в Трябва стоят интересите на Делян Пеевски и Цветан Василев, правейки аналогия с проблемите в "Дунарит"-Русе.

В ефир се включи министърът на икономиката Емил Караиванов, за да обясни, че рестриктивните мерки срещу предприятието нямат нищо общо с войната за овладяването на другия военен завод, част от наследството на фалиралия банкер Цветан Василев - "Дунарит", в която бе намесен и депутатът от ДПС Делян Пеевнки. 

Министърът обясни, че няма отнет лиценз на фирмата, а са констатирани редица нарушения в дейността на завода, които трябва да бъдат отстранени.

Предприятието няма прекратен лиценз за производство, той само е отнет за шест месеца. От междуведомственият съвет бяха установени редица нередности: че в складовете се съхраняват боеприпаси и вещества, които са забранени; че  се съхраняват боеприпаси на производствената площадка, което е недопустимо и че има проблем с пожарната безопасност. Ако тези нередности бъдат отстранени, ще бъде възстановен лиценза. Нека да се организират да се спазва закона, това се прави с цел превенция. Не става дума за никакви господа – нито за Пеевски и Весилев…Междуведомственият съвет е възможно да направи проверки и в други заводи, със сходна дейност, където няма за сега такива проблеми, посочи министърът.

Той бе категоричен, че зад действията на министерството на икономиката прозират лобистки интереси в полза на Пеевски.