Служебният енергиен министър: Повишаването на цената на газа с 30% е неизбежно

Николай Павлов не каза в прав текст дали се нуждаем от АЕЦ "Белене", обяснявайке че науката трябва да каже дали имаме нужда от нови ядрени мощности

Николай Павлов

Николай Павлов

Николай Павлов не каза в прав текст дали се нуждаем от АЕЦ "Белене", обяснявайке че науката трябва да каже дали имаме нужда от нови ядрени мощности

Искането на „Булгаргаз“ да се вдигне цената на газа с 30% е съвсем реалистично и има своето обяснение. Това обяви в ефира на Би Ти Ви служебният енергиен министър Николай Павлов. 

Оскъпяването на газа с 30% е неизбежно. Реалното искането е  29.7% и то има своето обяснение. Доставките се осъществяват от „Газпромекспорт“, те са по усреднена цена. През последните месеци се увеличава цената на петрола и това се отразява и на цената на газа. Никой друг не иска да вкарва газ в България, защото не може да даде по-добра цена от тази, която имаме. При тези цени на газа сега има опасност през следващото тримесечие „Булгаргаз“ за ще бъде на загуба. И ако не се вдигне цената - ще изпадне в тежка ситуация, обясни Павлов.

Той се въздържа да коментира твърдението на Нова Република, че ако започнем бързи преговори с „Газпром"-Москва да бъде уеднаквена цената газа за страните в ЕС, цената на газа ще поевтинее с 50%,. За да се твърди подобно нещо, трябва да се направи детайлен анализ. Факт е обаче, че до миналата година ние сме имали най-добрата цена на газа, подчерта отново служебният енергиен министър.

Той коментира и темата за Белене и необходимостта от нови ядрени мощности.

Вече реакторите за Белене са на митницата. До края на август цялото оборудване за Белене ще бъде в България. Дали ще строим Белене – зависи от нашата енергийна стратегия. Това не е в правомощията на служебното правителство. Важна характеристика на електро-разпределителния сектор е неговата динамика – в момента имаме излишък от електроенергия, след бума на ток през зимата. Науката трябва да каже имаме ли нужда от нови ядрени мощности.

Що се отнася до стачката в мина „Оброчище“ Павлов отбеляза, че последните проверки там не са установили  никакви нарушения. Има уверението на ръководството, че заплатите на миньорите ще бъдат изплатени по график.