Сложиха на тезгяха ОЦК – Кърджали

В едномесечен срок 50% от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали могат да минат в ръцете на нов собственик, ако се намери  такъв. Срокът за продажбата на комбината започва да тече от днес - 13 август.

Информацията за продажбата на една от емблемите на Кърджали през годините на соца бе изнесена в обявлението на частния съдебен изпълнител Росен Сираков. Той пристъпи към този акт, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка /ПИБ/ спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, след като мажоритарният собственик Валентин Захариев не бе в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, както и да изплати възнагражденията на металурзите, което на практика доведе до закриването на комбината. Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.

Началната цена на заложените имоти, които са разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, е 8 307 592 лв.

Ако в рамките на едномесечния срок не се появят купувачи, заложените сгради и производствени съоръжения стават собственост на ПИБ и тя започва да се разпорежда с тях. Тъй като банката не може да се занимава с производствена дейност, целта е предприятието да заработи отново и ПИБ да си върне парите от кредита и лихвите. Обявената начална цена е нищожна част от средствата, отпуснати като заем срещу обезпечението.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, но амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар че има закупени преди години свръхмодерни мощности, които отлежават още в складове край Ботунец.

Преди да попадне в ръцете на Валентин Захариев, комбинатът никога не е бил в такава криза, категоричните са металурзите от ОЦК - Кърджали.