Решаваме за “Южен поток” до 15 септември

До 15 ноември България ще вземе окончателно решение за участие в „Южен поток“. До тази дата страната ни ще настоява и за подписване на новите газови договори с руската компания „Газпром“.

Енергийният министър Делян Добрев съобщи, че няма да има държавни и корпоративни гаранции за България по „Южен поток“.

В понеделник „Газпром“ подписа 11-процентното намаление на цената на газа, което ще важи до края на годината.

Намалението на газа е 11%, колко ще бъде неговото цифровото изражение обаче ще стане ясно в края на декември, когато сме изконсумирали всички количества. Предварителните разчети показаха, че тази сума ще е около 115 млн. долара, но това зависи от количествата, закупени от „Булгаргаз“, коментира Добрев. 

По повод изказването на председателя на ДКЕВР, че цената на парното по-скоро няма да се увеличава, Добрев заяви, че най-малкото, което може да се каже е, че няма да има увеличение на цената на природния газ и парното. Виждаме, че цената на бензина скочи неколкократно в последните няколко месеца, но това няма да се случи с цената на газа, категоричен бе той.

Още не са приключени преговорите с „Газпром“ за доставките след 2013 година. Такъв трябва да имаме, защото след 1 януари следващата година ние нямаме договор, по който да получаваме газ. „За съжаление, въпреки нашите усилия да построим газовите връзки в колкото се може по-съкратени срокове, едва преди 10-15 дни направихме първата копка на връзката с Румъния. Предстои, през следващите 6 месеца, да направим такава и с Гърция и съвсем скоро ще обявим планове за този с Турция“, обясни министърът.

Според него, България в момента кове своята енергийна независимост. Местният добив е най-важната алтернатива за България. Той ще ни даде независимост, заяви Добрев. За съжаление, сме проспали десетилетия в проучването на находищата в Черно море и едва днес подписваме договор за проучвания в блока „Хан Аспарух“ – с тази стъпка буквално започваме да ковем нашата енергийна независимост, подчерта той. Според него в срок от шест години можем да започнем реален добив на газ от Черно море.