НЕК в кампания за сваляне цената на тока

Скандалите в енергетиката, които взривиха публичното пространство, притиснаха Националната електрическа компания (НЕК) да промени рязко своята политики към намаляване цените на тока. Това стана ясно от съобщението, което направи пред журналисти днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. 

До седмица НЕК ще започне преговори за сваляне цената на електроенергията, изкупувана по дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕйИЕс Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1") и "КонтурГлобал Марица Изток 4",  обясни Семерджиев. По думите му, ако се предоговорят условията в 15-годишните контракти, това може да доведе до поевтиняване на тока от 1 юли 2013 г.

За започването на такива преговори загатна  миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Възможността се отваря покрай текст в закона за енергетиката, който дава право при наличие на дългосрочни контракти, евентуално противоречащи на европейските директиви, практики или други пазарни изисквания, да се започне предоговарянето им. Има достатъчно опит, който може да се почерпи, за да се реши въпросът, така че да се развива и пазарът, смята Семерджиев. По думите му твърдите изкупни цени, освен че създават проблеми с общото поскъпване на електроенергията, възпрепятстват и евентуалната търговия на една бъдеща борса за ток, тъй като влияят на обемите.

 Шефът на ДКЕВР очаква в разговорите активно да се включат и представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на НЕК, а тяхното участие ще бъде до толкова, доколкото като регулатор след това трябва да одобри всички тези промени.

За момента няма притеснения за подготвеността на топлофикационните и електроразпределителните дружества, както и целия енергиен сектор за зимата, каза шефът на енергийния регулатор. Със сигурност „Топлофикация – Шумен" няма да функционира през този сезон, добави Семерджиев.