Маврудиев: Банката за развитие не е банка болница, а инструмент за реализация на икономически политики

Какво общо има между свободата на словото и финансовите злоупотреби, попита бившият председател на Комисията за финансов надзор

Стоян Мавродиев

Стоян Мавродиев

Натиск върху Прокопиев?! Няма смисъл да коментираме тези лица и техните защитни тези, както и тезите им в техните медии. С всички нарушители на закона сме действали по един и същи начин. Издадени са актове за милиони на това лице и на други нарушители. Какво общо има свободата на словото с престъпления във финансовата система…?! Не сме се занимавали с медии, за да ги задушаваме, но като финансов регулатор – сме си свършили работата по най-добрия начин, като сме защитавали финансовата система на държавата. Така бившият председател на Комисията за финансов надзор и настоящ шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев отговори на обвиненията на издателя Иво Прокопиев, че Мавродиев е упражнявал натиск върху него и се е опитвал да задушава свободните медии. 

В интервю за Би Ти Ви той изтъкна, че банката, която ръководи, е единствената държавна банка, но тя функционира като обикновена търговска банка и единствената разлика е, че основен акционер е правителството, а капиталът е финансиран от държавата по дългосрочни кредитни линии с други европейски банки. 
Мавродиев бе категоричен, че до момента не са открити нередности в банката. Нещо повече, според публичните доклади и проверка на БНБ банката стои добре, показава е високи резултати по време на  стрес тестовете и е с най-добър кредитен рейтинг сред банките у нас. Освен това ББР е основен партньор на плана „Юнкер“, което е голяма чест за тях, посочи банкерът.

Стоян Мавродиев отбеляза, че проблемите кредити са сведени много под средното за останалите банки равнище. В същото време над 16% е ръстът на печалбата, като сериозно са намалени разходи за миналата година.

ББР има специфична роля – да участва във финансиране на проекти със стратегическо, национално и регионално значени. Що се отнася до обвиненията, че с промяната на устава се превръщате в банка за огромни кредити, а не да бъде за малък и среден бизнес, те са несъстоятелно. Ние спазваме европейския регламент, както правят и останалите банки. Финансираме всеки обезпечен проект, от който банката добре печели. Няма ограничения да  се финансират определени проекти, като разбира се част от стратегията е да подпомагаме стартиращи компании, фирма в малкия и среден бизнес. Ние сме инструмен за развитие на икономическата политика на българското правителство, подчерта Стоян Мавродиев.

Той изтъкна още, че ББР не е банка болница и няма практика да рефинансираме фирми, които имат задължения и неизплатени кредити към други банки. Освен това за първи път в устава на банката е залегнал текст, според който лица, свързани с партии, не могат да получават кредити от ББР, посочи шефа на Българската банка за развитие.