Кризата топи по сто гастронома седмично

Финансовата криза и масовото настаняване на големите хранителни вериги у нас през последната година ускори затварянето на малките магазинчета у нас.

Всяка седмица около сто гаража, в които се продават стоки от първа необходимост, хлопват кепенците, тъй като буквално са принудени да работят на загуба. Освен множеството хипермаркети, които цъфват всеки месец и продават по-евтино, друга причина за изчезването на гастрономите е забраната гаражите да бъдат "преквалифицирани" в магазини. През топлите месеци магазинерите обикновено разчитат на местните хора в квартала, които след работа превръщат магазинчетата в пивници, въпреки строгата забрана на РИОКОЗ.

Това обаче не е достатъчно, за да помогнат на собствениците или наемателите да свържат двата края. Фалитът на малките търговци предизвика недоволство сред хората и особено след трудноподвижните пенсионери, за които понякога е изключителна мъка да стигна до отдалечените хранителни вериги, макар и да са по-евтини. Още преди 8 години, когато започна инвазията на хипермаркетите първо в по-големите градове, а след това и в останалите общини, икономисти прогнозираха края на гастрономите.

Валентин Илиев, който също бе принуден да затвори гаража, който държи под наем от 12 години и продава храни и напитки на ул. "Бунтовник"  в столичния кв. Лозенец, сподели пред Faktor.bg, че най-вероятно ще потърси работа като магазинер в някой от големите маркети. Илиев допълни, че няма ресурса на "Фантастико", което се намира на 300 м от гаража му, и не може да мери сили с веригата.