ГЕРБ кове енергийната независимост на България

На официална церемония в Министерски съвет, в присъствието на премиера Бойко Борисов беше сключен днес договора за дълбочинните проучвания в Черно море за нефт и газ. .

Подписи под договора сложиха икономическият министър Делян Добрев и Патрик Плуен, представител на фирмата „Тотал Е&П България". Изпълнител на проекта, който ще проучва недрата на Черно море в блок „Хан Аспарух", е консорциум от компаниите „Тотал", Репсол" и ОМВ.

Днес започваме да ковем българската енергийна независимост, обяви след подписването Делян Добрев.

Той повтори думите на премиера Борисов, че с подписването правим огромна крачка по пътя на истинската диверсификация на България и по отношение на газа, и по отношение на нефта.

Следващите години бъдещите поколения на България ще имат възможност да ползват по-евтини ресурси и държавата ще получава огромни концесионни такси, заяви още той и отбеляза, че инвестицията за проучването е в размер на един милиард евро.

Борисов поясни, че ще се сондира на около 6 000 метра в морето, което е изключително сложна операция и затова в консорциума са едни от най-големите фирми от Австрия, Франция и Испания.

По думите му това подписване е прелюдия към петъка, когато се очаква президентът на ЕК Барозу да открие новите отсечки на метрото, които са финансирани и от европейските фондове.

Находището в „Хан Аспарух" притежава отличен потенциал както за газ, така и за нефт, изтъкна от своя страна Делян Добрев. Той уточни, че площта на блока е 14 440 квадратни метра, на около 100 километра от брега и ще бъдат извършени два дълбоки сондажа за оценка на потенциала.

Само един сондаж струва 300 милиона евро, посочи Добрев. Той добави, че държавата ще получи бонус от 40 милиона евро. От подписването до десет дни 40 милиона евро трябва да влязат в бюджета, каза още икономическият министър.

Според Добрев, ако това подписване беше станало преди пет години, сега щяхме да сключваме договор за добив на нефт и газ.

Изпълнителният директор на „Тотал" Патрик Плуен поясни, че в проучванията ще бъдат приложени всички технологии за дълбоководно проучване и обеща, че консорциумът ще се погрижи за безопасността на околната среда. 

Ще сформираме най-добрите технически екипи и се надявам да намерим залежи на нефт и газ, отбеляза той.