Булгаргаз отново се изгаври - смъкна парното с 0,67%

Българската газова компания „Булгаргаз“ предлага цената на газа през последното тримесечие на годината да се намали с 0,67% спрямо предходния тримесечен период. Това съобщиха от пресофиса на газовата компания.

Държавният доставчик отправи предложение към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври да бъде утвърдена цена от 728,34 лв. за хиляда кубически метра което представлява понижение от 0,67 на сто или 4,89 лв./1000 куб. м. спрямо предходното тримесечие на тази година.

Според наредбата за регулиране на цените на природния газ на всеки три месеца "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на "Българския енергиен холдинг", изготвя и внася в държавната комисия предложение за утвърждаване на продажната цена на природния газ.

От държавната компания поясниха, че предложената цена не включва недовзети от „Булгаргаз“ приходи от предходни периоди. Предложената цена отчита договореното с руската страна намаление на доставните цени на природния газ, се посочва още в съобщението. Миналата седмица председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев заяви, че "ако от „Булгаргаз” бъде предложено намаление в цената на газа, то ще бъде прието с удоволствие".