Министерство на иновациите и растежа: „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД не е получавал средства чрез нас

По повод публикации в медиите, свързани с предоставена финансова помощ на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД от  Министерството на иновациите и растежа, изпратиха право на отговор. В него те обясняват, че в публикациите се съдържат неверни твърдения:

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД няма сключен договор за финансиране по процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията” и не е получавало средства чрез Министерство на иновациите и растежа. 

Заедно с още 800 български компании „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД е в списък с допустими проектни предложения като кандидат по процедурата, който факт удостоверява единствено предоставяне от страна на дружеството на изискуемите документи. 
Към настоящия момент по процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията” е приключил единствено и само етапът на кандидатстване, като класирането на допустимите по документи кандидати е извършено според българското и европейско законодателство. 
На този етап от кандидатстването предвиденото ограничение по отношение на кандидати, които попадат в обхвата на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се проверява единствено въз основа на представена от кандидатите декларация. 
„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД е представило декларация, в която недвусмислено е декларирало, че не попада в обхвата на заложеното ограничение. Поради това на този етап не е налице законово основание за отхвърляне допустимостта на кандидата. 

Предстои втори етап – оценка на проектните предложения и сключване на договори за предоставяне на средства за изпълнение, в който процес се извършва същинска проверка на декларираните на етап кандидатстване обстоятелства, вкл. наличието на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.