Иван Хиновски: Енергийна сигурност не се постига само със зелена енергия

Иван Хиновски

Иван Хиновски

Производството на електроенергия е въпрос на висше държавно управление и България изпусна момента да се съхрани като енергиен център на Балканите. Това заяви в интервю енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

С него коментираме защо България от голям износител на ток се превърна в голям вносител, за ползите от ветроенергийните паркове в Черно море и дали страната ни се нуждае от нови базови мощности.

„Провеждаме сбъркана енергийна политика от дълго време, която се опитва да генерира нови принципи в енергетиката, да не се съобразява с някои дадености и да не отчита съвременните тенденции. Всичко това води до провеждането на една небалансирана енергийна политика. В същото време Гърция и Румъния успяха да балансират системите си по начин да бъдат гъвкави и в момента да ни изнасят електроенергия“, заяви експертът.

Хиновски е категоричен, че днес, за съжаление, по енергийните теми се чуват гласовете единствено на някои неправителствени организации и зелени активисти, които нямат понятие от енергиен баланс и баланс на мощностите.

„Тези хора смятат, че само със зелена енергия може да бъде постигната енергийна сигурност. Ако говорим за енергийна сигурност, трябва задължително да изградим базови мощности, които да покрият базовото потребление на изключително важните консуматори на ток като болници, транспортна система, различни други институции. Само с ВЕИ тези потребители са обречени на риск от загуба на захранване в определени моменти“, предупреди експертът.

Що се отнася до базовите мощности – единственото сигурно производство, което не зависи от атмосферните условия са ядрените централи. Този факт е признат и от СОР, и от ООН, и от всички европейски институции. „За България е задължително до 2038 г. да има поне 2000 МВт базови мощности в системата“, категоричен е Иван Хиновски.

По отношение на обявената цена от 14 млрд. долара за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, той отбеляза, че докато не завърши фазата на предпроектното проучване, докато не бъде представен техническият проект и обвързващата финансова оферта, никой не може да предскаже каква ще е стойността. „Тя е базирана на редица допускания, че проектът няма да се преработва. Едно преработване на даден ядрен проект вдига цената двойно. Всичко това са условности. Цената, която се споменава е при допускането, че проектът ще бъде завършен, ще мине безпроблемно фазата на лицензиране и строителството ще бъде завършено в срок. Това са важните условия, които диктуват запазването на тази прогнозна цена“, обясни експертът.

Идеята за изграждане на ветроенергийни мощности в Черно море той определи като типична проява на НПО, които защитават и изпълняват чужди бизнес интереси. „Всичките тези лобисти на вятърната и на геотермалната енергия са хора, които нямат грам понятие от енергетика. Ветроенергийните проекти са в основата на евтиното електропроизводство, когато има вятър. А ако нямай вятър, ще има ли ток в болниците, електротранспорта и т.н.?“, попита Иван Хиновски. Според него имаме нужда от ВЕИ, но единствено ядрените енергетици допускат синергия с ВЕИ, докато ВЕИ лобистите отричат въобще нуждата от ядрената енергия.

Хиновски предупреди, че политиците и гражданите не си дават сметка за последиците от добива на вятърна енергия в Черно море. „Вибрациите на понтоните на тези ветроенергийни паркове прогонват рибата и променят микроклимата. Всичко това е доказано и в Северно море, и в Ламанша, където рибни пасажи не се движат. Средната температура в района на ветроенергийните паркове също се променя, изчезват птиците. Ако наистина са еколози и милеят за опазването на климата, това трябва да бъде отчетено“, добави енергийният експерт.

По отношение на комплекса „Марица-изток“ тук има два важни въпроса. Първият е свързан с добива на въглища, а вторият с производството на електроенергия от въглища. И ако шансовете да бъде спасено въглищното производство намаляват, електропроизводството в района трябва да се съхрани.

„Комплексът „Марица-изток“ е изключително важен за енергийната система логистичен център на електроенергия, нейния износ и обмен към системата. От там минава целият износ на България за Гърция и Турция. Ние трябва да съхраним този възел. Не можем да кажем: спираме ТЕЦ-овете, затваряме подстанциите в региона. Не става! Гибелно е за енергийната система“, заяви Иван Хиновски. /БГНЕС