Израел оттегли преговорния си екип от Катар, "Хамас" отхвърли примирието

В Доха остават няколко служители на "Мосад"

Израел оттегли преговорния си екип от Катар, след като "Хамас" отхвърли предложената сделка за примирие. Но в Доха остават няколко членове на "Мосад", за да продължат диалога, предаде БНР с позоваване на местни медии.

В изявление от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се казва, че решението на "Хамас" да отхвърли компромисно решение, постигнато с посредничеството на САЩ е "ясно доказателство, че групировката няма интерес да продължи преговорите и тъжно свидетелство за щетите, причинени от резолюцията на ООН", като се има предвид призива за прекратяване на огъня, приет късно вчера, при което САЩ не наложиха вето, а се въздържаха и така документът беше приет. 

Нетаняху определя исканията на "Хамас" като "налудничави" - сред тях са пълно изтегляне на Израел от ивицата Газа и постоянно прекратяване на огъня.

Израел е категоричен, че военната кампания за унищожаване на бойните способности на "Хамас" и възможностите на групировката да застрашава израелското население трябва да продължи дори след осъществяването на евентуална сделка за размяна на заложници и временно примирие, пише The Times of Israel.

Междувременно, атаките на Израел по цели в южния град Рафах в ивицата Газа се засилват, съобщава кореспондент на "Ал Джазира".

По-рано днес лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е разговарял с външния министър на Иран Хюсеин Амирабдулахиан в Техеран.

Междувременно йеменските бунтовници хути заявиха, че за последните 72 часа са осъществили 6 нападения в Аденския залив и Червено море.