Горбачов към Путин: Русия може да успее само чрез демокрация

Вътрешните проблеми на Русия Путин не може да реши без промяна в системата на управление, смята политикът

Михаил Горбачов

Михаил Горбачов

Вътрешните проблеми на Русия Путин не може да реши без промяна в системата на управление, смята политикът

Решенията на руския президент Владимир Путин бяха донякъде "оправдани"в стремежа му да стабилизираха нацията, но в дългосрочен план плати висока цена за това. Това коментира в списание "Тайм" бащата на перестройката в бившия СССР Михаил Гарбачов, съобщава "Politico".

"В началната фаза някои мерки от авторитарен характер - един вид ръчен контрол - бяха оправдани, пише бившият съветски лидер в ежегодното издание на 100-те най-влиятелни хора, публикувано онлайн в четвъртък. "Равносметката: слаб парламент, немощна съдебна система и пасивно гражданско общество и още по-малко независимост на медиите. С течение на времето недостатъците станаха по-очевидни", отбелязва политикът. 

Горбачов  изтъква, че Путин е влязъл в Кремъл като президент във време на криза, която той наследил от предшественика му. Но решенията на Путин, за да реши тази криза, са довели до влошаване на отношенията между Русия и Запада и по-бавен икономически растеж.

Взаимоотношенията със САЩ също са се влошили поради анексирането на Крим от Русия и нахлуването на руски военни части в Източна Украйна, както и заради подкрепата на Путин на сирийския диктатор Башар Асад. След големите очаквания, че отношенията между САЩ и Русия могат да се подобрят при президента Доналд Тръмп, който по време на своята предизборна кампания говори топло и за Путин, и за Русия, то вече руски и американски официални представители заявяват открито през последните седмици, че отношенията между двете страни са в ниска точка.

Горбачов пише също, че освен международните проблеми Путин има да решава и много спешни вътрешни въпроси. При управлението на Путин сериозно е паднало жизненото равнище на живот в Русия, а бедността и корупцията процъфтяват. Има срив в образованието, здравеопазването и науката, отбелязва руският политик.

Усилията на Путин да решава тези проблеми са безплодни, защото според Горбачов  "те не могат да бъдат решени без промяна в системата на управление".

"Убеден съм, че Русия може да успее само чрез демокрация", пише той. "Русия е готова за политически плурализъм, за истинска многопартийна система, за честни избори и ротация на правителството. Тогава ще се определи какви да бъдат ролята и отговорността на президента", посочва Михаил Горбачов

превод: Faktor.bg