ЕС призова Република Сръбска да спре противоконституционните проектозакони

Конституционният ред трябва да бъде зачитан

Европейският съюз призова ръководството на Република Сръбска да спре инициативите за приемане на закони, които нарушават конституционния ред на Босна и Херцеговина и застрашават нейния европейски път.

Общността предупреди, че Скупщината (парламентът - бел.ред.) на Република Сръбска обсъжда приемането на законодателни инициативи, които ще нарушат конституционния ред на БиХ, функционалността на нейните институции и основните свободи. Те ще бъдат в противоречие със задълженията на Босна и Херцеговина по пътя ѝ към ЕС.

"Очакваме от ръководството на ентитета да спре тези законодателни инициативи, включително преди всичко проектозаконите за изборите, референдума, имунитета и "чуждестранните агенти"." - се казва още в изявлението на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

ЕС подчертава, че суверенитетът, териториалната цялост, конституционният ред, включително решенията на Конституционния съд, и международната идентичност на Босна и Херцеговина трябва да бъдат зачитани, и допълва, че всяко действие срещу тези принципи ще доведе до сериозни последици. /БГНЕС