Брюксел не вижда нужда от закон срещу двойния стандарт при храните

Европейската комисия не обмисля допълнително законодателство за борба с практиката храните в Източна Европа да са с по-ниско качество

Европейската комисия не обмисля допълнително законодателство за борба с практиката храните в Източна Европа да са с по-ниско качество.

За такива мерки настояваха България и други държави от Централна и Източна Европа.

Позицията стана известна на последното заседание на съвета на европейските министри по земеделие миналата седмица, съобщава „Капитал Daily".

Същевременно, независимо от този резултат, България ще стартира ново проучване за качеството на около 30 продукта като ще се сравняват продаваните на местния пазар и техни еквиваленти в Италия, Франция и Швейцария.

Според информацията, на последното заседание в Брюксел Чехия и Словакия отново са повдигнали въпроса с двойния стандарт на храните, предлагани на източните и на западните пазари. Те са представили нови изследвания, както и резултати от среща по темата на държавите от Централна и Източна Европа, проведена в Братислава.

В доклада след срещата на европейските министри се посочва, че комисията е „обобщила оценката на делегациите за сериозността на проблема и е повторила своя ангажимент за борба срещу нелоялните търговски практики".

Въпреки това обаче ЕК е съобщила, че на този етап няма нужда от допълнително законодателство по темата, каквото е настояването на централно- и източноевропейски държави, става ясно от доклада.

Предложението на комисията е да бъдат ангажирани по-активно в казуса органите за защита на потребителите и да се подобри синергията по темата с форума на високо равнище за по-добро функциониране на веригата за доставка на храни.

Междувременно от земеделското министерство са съобщили пред „Капитал Daily", че предстоят нови проверки на качеството на храните на, които се предлагат на българския пазар. 30 продукта ще бъдат сравнени с еквиваленти в търговската мрежа в Италия, Швейцария и Франция единствено на база посочено на етикета съдържание и цени, а резултатите ще бъдат представени пред ЕК.