Германците не са готови да защитят съюзник на НАТО, нападнат от Москва

Европейците продължават да разчитат на Америка да изиграе основна роля при криза от такъв мащаб, сочи проучване

Европейците продължават да разчитат на Америка да изиграе основна роля при криза от такъв мащаб, сочи проучване

Европейците не са особено готови да се притекат на помощ на партньор от НАТО на континента, ако той бъде нападнат от Русия. Това е особено ясно откроено в Германия - страната има четвъртият по големина бюджет за отбрана в НАТО, но едва 40% от гражданите ѝ вярват, че Бундесверът трябва да помага на съюзник в случай на военна агресия от Москва. Във Франция - най-голямата континентална военна сила - 53% одобряват защита на съюзник.

Това сочат данни от проучване на американския социологически център "Пю рисърч" (Pew Research Center), цитирано от "Дневник". То е проведено преди около два месеца сред над 9000 души в САЩ, Канада и 7 европейски страни, включително неутралната Швеция.

Един от въпросите, които са поставени, е за мнение относно хипотетична ситуация, в която се задейства Член 5 от Вашингтонския договор и страните членки трябва да се притекат на помощ на свой съюзник, атакуван от руската армия. Най-категорична подкрепа изразяват холандците, докато сред германците одобрението продължава да е значително под 50%, въпреки анексирането на Крим преди три години и засилената военна активност на Русия по света.

В САЩ тази подкрепа е 62% (най-силно изразена сред хората над 50 години, но и сред младите е около 57%) и е повишена с 6 пункта спрямо 2015 г. Европейците продължават да разчитат на Америка да изиграе основна роля при криза от такъв мащаб.

Сред германците няма съществена разлика по партиен принцип. Жените (62%) по-отчетливо са против това армията да се сражава за защита на друга държава, макар и съюзна, докато мъжете са разделени приблизително наполовина в мнението си.

Категорична разлика обаче, има в двете части на обединената преди повече от четвърт век Германия. В бившата Западна Германия 43% одобряват изпълняването на ангажимента за колективна отбрана по Член 5, докато в бившата ГДР съгласието си дават едва 29%.

Какво мислят за НАТО в САЩ

Повече от 60% от пълнолетните американци гледат с добро око на НАТО, но 23% не одобряват организацията. Това сочи социологическо проучване на Pew Research Center, разпространено във вторник. При анкетата от 16 февруари до 10 април сред 1505 души социолозите са установили, че близо две трети (62%) от участниците казват, че САЩ трябва да защитят съюзниците си в алианса в случай на "сериозен военен конфликт" с Русия, докато 31% смятат, че Вашингтон трябва да се отметне от ангажимента си.

В същото време критиките на президента Доналд Тръмп към НАТО не са намалили вярата на европейците, че Вашингтон ще ги защити от Русия. Тя е стабилна сред британците и испанците, расте в Полша и леко е намаляла във Франция и Германия, сочи част от проучването.

Важна особеност е, че подкрепящите НАТО американци са предимно в либералните, а не в консервативните среди, гласували за Тръмп. Сред поддръжниците му одобрението за алианса е под 50%.

През 2015г. при задаването на същия въпрос за член 5 и Русия одобрението той да бъде спазен е било 69% сред републиканците и 47% сред демократите. Днес позицията на републиканците леко се е променила (65% одобрение), но при демократите и драматично увеличаване на съгласните с 26 пункта (до 63%). В друго проучване на "Пю" през януари данните показаха, че за пръв път от 2005г. насам повече демократи, отколкото републиканци, смятат руската сила и влияние за голяма заплаха за САЩ. Тревогата на демократите от Русия се е увеличило с 30 пункта само за периода 2016-2017г.

В Полша - един от новите съюзници в НАТО и разположена близо до Русия, 62% от населението одобрява защитата на партньор с военна сила. От 2015 г. насам тази група рязко се е увеличила от 48% на 62%.

В Испания, намираща се на другия край на континента, 46% са да се помогне на атакуван от руснаците съюзник. Симпатизиращите на лявата популистка партия Podemos са най-несъгласни (37%), докато противниците им от центъра и десницата са съгласни (52%). Одобряващите притичването на помощ са мнозинство в традиционните социалистическа и народна партия, както и в младата либерална проевропейска партия "Гражданите".

Готовността на французите да помогнат се е увеличила за две години от 47% на 53%. Тук промяната в подкрепата идва предимно от възрастните и симпатизиращите на левицата.

От "Пю" обясняват още, че за степента на отбранителна солидарност има значение как се възприема Русия в обществото. В САЩ близо 70% от онези, които я възприемат като заплаха, подкрепят защитата на съюзник от НАТО. В групата, смятаща, че руснаците не са заплаха, с "да" отговарят 42%. В Германия и Великобритания сред смятащите Русия за заплаха близо половината одобряват изпълняване на ангажимента по Член 5. Но сред онези, за които действията и политиката на Кремъл не носят заплаха, съгласие армията им да помогне на партньор дават едва около една четвърт.