Добрев: Във фонда "Сигурност на енергийната система" има 1 млрд. лв. дефицит, дано не го платят потребителите

Делян Добрев

Делян Добрев

1 милиард лева е дефицитът във фонда "Сигурност на енергийната система", като през миналия месец са изплатени едва 75% от необходимите компенсации към производителите на електроенергия. Това заяви за БНР председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев по време на кръгла маса за предстоящата пълна либерализация на пазара.

Има обективни причини за дефицита и те са в срива в цената на квотите за въглеродни емисии, както и в срива в борсовата цена на тока от края на 2023 година, но не са взети мерки, за да се попълни дефицита навреме, каза Делян Добрев. На журналистически въпрос - как може сега да бъде попълнен дефицитът, той отговори:

"Искате да ви кажа, че единственият начин е през крайната цена. Това е един от начините. Надявам се, да не се стигне до там, защото ако трябва да бъде платена от потребителите, това би означавало 20% увеличение на тока за всички и за бизнеса, и за домакинствата".

Делян Добрев не изключи вариант средствата за попълване да дойдат през бюджета.

"Стига да има средства. Според мен, прокламираните 1 милиард излишък към февруари са фалшиви, защото те са обект на една счетоводна операция - средства, прехвърлени в отделна сметка в края на миналата година, сега се връщат в бюджета и са един кух приход", посочи Добрев.

Това е хроничен дефицит, който ще продължи и през следващите години. От това дали ще стигат парите за компенсация зависи дали цените на тока ще се задържат на същите нива.

"Трябва да се направи всичко възможно да се намерят алтернативи", коментира още Делян Добрев.