Димитър Радев: Левът е стабилен, хората могат да са спокойни за парите си

Законът за кредитните институции ще е полезен за намаляване на порочните икономически свързаности, смята банкерът

Димитър Радев

Димитър Радев

 За 2 години монетата от два лева не се е обезценили. Левът е стабилен, сравнявайки го с еврото. И към това ние се придържаме, бордът е стабилен и има покритие с валутни резерви. Това обяви в интервю за Би Ти Ви шефът на БНБ Димитър Радев на връх Никулден – деня на банкера. 

Той обясни, че България трябва да направи поредица от стъпки, за да станем част от еврозоната. Но сега усилено се работи експертно и технически по този въпрос. 

Технически ние сме напълно готови. Но има и политически и икономически фактори, които определят влизането ни в чакалнята  - това е първата стъпка към еврозоната, когато се присъединява националната валута към този механизъм. Ние обаче няма да се възползваме от тази първа стъпка и ще запазим нашия курс до влизането на еврото, обясни позицията си банкерът.

Радев изрази удовлетворение от факта, че България повишава своя кредитен рейтинг, което е атестация и за добрата на работа на БНБ. 

Повишаването на кредитният ни рейтинг е добър знак за нас. А конкретно за банковия сектор - е признание за добре свършена работа. Смея да кажа, че банковият сектор е в много добра кондиция, увеличава се кредитната активност и подобрява общото икономическо положение. Лошите кредити намаляват, добрите кредити – растат. Хората могат да бъдат спокойни за парите си, увери Димитър Радев. 

Той определи Бюджет 2018 като положителен, като се позова на три основни въпроса –  макроикономическата рамка на бюджета,  фискалната политика и икономическите параметри.

Радев смята, че здравният министър Кирил Ананиев е подходящият избор, макар че на този пост на всеки би му било трудно.

Шефът на БНБ смята, че промените в Закон за кредитните институции, ще доведат до затягане на контрола и засилване на контролните дейности на банката и в този смисъл той като  цяло ще бъде полезен за намаляване на порочните икономически свързаности.