Депутатите решават дали Василев да възстанови 1 млрд. във Фонда за енергийна сигурност

Асен Василев

Асен Василев

Депутатите ще решат дали да задължат финансовия министър Асен Василев да възстанови сумата от 1 млрд. лв. във Фонда за енергийна сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

Мярката е по предложение на ГЕРБ-СДС и се предлага, за да не се вдига цената на електроенергията за битовите потребители от юни 2024 г. с 22% и за да може да се осигури ликвидността на Фонда.

Проектът на решение вече мина в енергийна комисия, където страстите между ГЕРБ и ПП-ДБ се нажежиха.

„Асен Василев прибра парите в бюджета“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ го прекъсна с думите: „Разбирам, че вашата цел е да говорите против Асен Василев“.

Добрев от своя страна го предупреди, че ако нарушава реда на тази комисия, ще гласуват отстраняването му.

Ивайло Мирчев от ДБ призова за нормален разговор. „Дайте да се държим на някакво по-високо ниво и да спрем с момчешките изпълнения“, каза той.

„Асен Василев източи 847 млн. лв. от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха остатъци и можеха да се използват за енергийни компенсации", каза Добрев и добави, че най-вероятно ще трябва тези пари да бъдат върнати на Европейската комисия (ЕК).

По думите му сега се намираме в ситуация, в която на фонда не му стига 1 млрд. лв. „Това би довело до 20% увеличение и за бита, и за бизнеса. В последните 3 г. от българската енергетика се източиха, разбира се в посока бюджета, близо 4 млрд. лв.“, подчерта той.

Председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов потвърди, че в момента действително има „една дупка от 1 млрд. лв. във Фонда“ и апелира Министерството на финансите и финансовия министър Асен Василев да преведе тези средства към фонда.

Тепърва ще се види реакцията в зала, след като вече в сектор „образование“ депутатите решиха да се осигурят 206 млн. за повишение на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения. Това предизвика реакция от ПП-ДБ, които обвиниха ГЕРБ, че умишлено атакуват финансовия министър и това е атака срещу него.

На фона на искането на повече средства в бюджет 2024, критиките срещу финансовия министър Асен Василев и взаимните престрелки между ГЕРБ и ПП-ДБ в пленарна зала, текат разговорите за кабинет от вече близо седмица между излъчените преговорни екипи от двете коалиции. Оставащото време за постигането на консенсус изтича след като стана ясно, че президентът Радев връчва първия мандат в петък-15 март. До този момент коалициите запазват мълчание преговорите на какъв етап са стигнали. /БГНЕС