ЧЕЗ започва ремонти в 9 софийски района

Сменя кабел, чрез който компанията щяла да подобри сигурността на абонатите

ЧЕЗ Разпределение България стартира подмяната на ключов кабел 110 kV „Енос“, който захранва частично 45 столични квартала в 9 столични района: „Триадица“, „Красно село“, „Средец“, „Лозенец“, „Красна полянаж, „Възраждане“, „Илинден“, „Младост“ и „Искър“. Това каза Томаш Пецка, Член на УС и Главен директор „Управление на активите“ в „ЧЕЗ Разпределение България“, в интервю за Агенция "Фокус". По думтие му в резултат ще се подобри сигурността и надеждността на електрозахранването на 39 000 домакинства и стопански клиенти, сред които държавни институции, болници, производствени и офис сгради, трамвайната и тролейбусната мрежа на градския транспорт и др. „Целта е да намалим риска от възникване на аварии и да съкратим значително срока за тяхното отстраняване“, отбеляза Пецка. 

Той добави, че подмяната на кабела е стартирала миналата седмица и се очаква да приключи в края на октомври. По думите му моментът за извършване на ключовия ремонт е внимателно подбран – ще се работи в период когато консумацията на електричество е най-ниска. „По този начин ще се избегне претоварване по мрежата, която ще доставя ток на клиентите по време на подмяната на кабела“, обясни Томаш Пецка и допълни, че ремонтът ще протече на няколко етапа, тъй като трасето е разделено на части, за да се ограничат до минимум смущенията за клиентите. 

„Взели сме необходимите мерки нашите подизпълнители да сведат неудобствата за гражданите до минимум. Трасето, по което ще се извършват ремонтните работи, преминава през районите „Овча купел“, „Красно село“ и „Триадица“, като част от кабела ще се подменя в проходим колектор, а друга – в непроходим, което налага съответните изкопни дейности в неговия сервитут. Клиентите на компанията в засегнатите райони ще бъдат своевременно информирани за евентуални неудобства по време на ремонта“, каза още главният директор „Управление на активите“ в „ЧЕЗ Разпределение България“.