Червеният килим под светлината на прожекторите

74-тото Берлинале отвори врати

Гудрун Радева, Берлин, специално за Faktor.bg

От вчера и в продължение на 11 дни, както винаги в края на зимата, Берлин изпада във филмова треска. Открит бе 74-тият кинофестивал Берлинале. Продадените за ден и половина от 14 февруари досега почти 80 000 билета са ясен знак – берлинчани и гостите на града очакват с нетърпение преживявания, събития, филмови истории, които да ги пленят, а може би и отклонят от наистина не много въодушевяващата реалност на последните месеци.

Като по поръчка за фестивала небето над Берлин е мрачно, отгоре се сипе ситен дъжд, преобладава сивият цвят. Кината на Берлин в този наистина нелек сезон предлагат май най-атрактивното убежище.

Тази година за главните призове - Златната и Сребърните мечки ще се състезават 16 филма – от утвърдени кино-нации като Германия, Франция, Ирландия, Италия, Австрия и Скандинавия, от Иран, Съединените щати и Южна Корея. Но в конкурса са включени и филми от по-екзотични държави като Доминиканската република, Катар, Непал или Тунис. Могат да се очакват изненади... Зарадва новината, че за пръв път от 50 години в програмата няма да се наложи да видим нито един руски филм – затова пък три от Украйна.
През 2024 г. международното жури за първи път ще бъде председателствано от цветнокожа жена - Лупита Ньонго (актриса, режисьор, продуцент). В 7-членното жури е включен и успешният германски режисьор Кристиан Пецолд, който през 2023 г. спечели Голямата награда на журито - Сребърна мечка със силния филм „Пожар“ (българската публика ще може да го види през март).

България не е представена в конкурсната програма, но има филм в една от съпровождащите програмни секции - „Срещи - Encounters“, където е включена копродукцията с Гърция „Аркадия“ (авторският екип се състои главно от гръцки имена). И все пак България е силно представена в специалния конкурс за млади таланти – „Shooting Stars 2024“ (Изгряващи звезди на 2024). Сред младите актьори, които се усмихват от гигантския екран пред централното фестивално кино на Потсдамер Плац, е и българската актриса Маргарита Стойкова.

erlinare_2024_-Margarita-Stoykova.jpg

На плаката - българската актриса Маргарита Стойкова (на горния ред в средата)

Очакват се разбира се световни филмови звезди, които внасят блясък и привличат хиляди фенове преди премиерите на червения килим. Сред знаменитостите са актьори като Мат Деймън, Килиан Мърфи (играе главна роля в откриващия фестивала филм „Дреболии като тези - Small Things Like These“), Изабел Юпер, датчанката Сидсе Бабет Кнудсен (главната роля в ТВ-сериала „Борген“), германците Ларс Айдингер, Корина Харфух, Нина Хос… В центъра на Берлинале, около Потсдамер плац очакват с особено нетърпение председателката на журито от миналата година - Кристин Стюарт (популярна от филма „Spencer“ от 2021, сега тя участва с британския „Love Lies Bleeding“).

Тази година с почетна Златна мечка за цялостен принос към световното кино ще бъде отличен Мартин Скорсезе.

„Всички звезди ще бъдат с нас!“ обещава артистичният директор на фестивала Карло Шатриан. Светлините гаснат, Берлинале завладява екраните.