Буяр Османи с мрачна прогноза: След Украйна, следват Западните Балкани

Буяр Османи

Буяр Османи

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че интеграцията в НАТО и ЕС е най-добрият отговор на руските имперски амбиции, като отбеляза, че Украйна е само първата спирка, а една от следващите ще бъдат Западните Балкани.

Османи ръководи традиционното събитие на НАТО, с което започнаха Дните на НАТО в страната, с които отбелязваме 4 години от членството на Северна Македония в НАТО и 75 години от създаването на Алианса.

"Членството на Северна Македония в НАТО беше осъществено в много подходящ момент, преди началото на руската агресия в Украйна. По този начин страната е не само фактор за стабилизиране на региона, но и стимул за страните в съседство, които имат волята и са готови да застанат зад общите евроатлантически ценности и цели", заяви Османи, като подчерта, че сега е моментът да се ускорят процесите на европейска и евроатлантическа интеграция.

Същевременно Османи приветства разширяването на трансатлантическото семейство с две нови страни членки - Финландия и Швеция, като подчерта, че тази стъпка е особено важна, защото ще направи Алианса по-силен и ще укрепи допълнително евроатлантическата сигурност. /БГНЕС