Борисов за "Балкански поток": Нямам притеснения, горд съм с този проект

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че няма притеснения, а се гордее с това, че е запазил България на газовата карта с проекта "Балкански поток". По думите му това е единственото печелившо предприятие в България.

Пред журналисти в кулоарите Борисов определи като глупости твърденията, че е скрил пътната карта за "Балкански поток".

"За да тече газ за Турция, Гърция, за Украйна, за Сърбия, за Унгария, за Северна Македония, се дължи само благодарение на нас. В Белия дом президентът на САЩ ми каза - окуражавам те да направиш "Балкански поток", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Припомняме, че преди няколко дни загубената "Пътна карта" за строежа на "Турски поток" през България се появи от хакнат имейл от украински хакери, предоставен на група Bg Elves и "Боец". Течът на данни е от хакнати имейл на Евгений Зобнин, сътрудник на руския депутат Александър Бабаков. Пощата на Бабаков също бе хакната и част от изтеклите документи от нея бяха публикувани през септември миналата година. Тогава Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че проверява публични данни за "нерегламентирано договаряне" за изпълнителите на строежа на газопровода "Турски поток". Досега няма данни какви са резултатите от разпоредената проверка.

На този етап няма потвърждение дали документът е автентичен, но данните от него съвпадат с известни вече факти - че още през 2017 г., много преди официалните процедури по строежа, всичко е било контролирано от Русия.