ООН: Време е за "дипломация" в Сирия или страната ще се "балканизира"

Русия е изчерпала възможностите си да реши кризата в Сирия, каза още специалният пратеник на организацията Стефано Де Мистура

Руските инициативи за решаване на сирийската криза са изчерпани, обяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на Сирия Стафан де Мистура в интервю за Би Би Си.

Той имаше предвид форматите в Астана и Сочи - първият, създаден от "гарантите на примирието" в Сирия, Русия, Турция и Иран, а вторият - миналата есен с ръководната роля на Москва и със съдействието на другите две държави. Астана доведе до създаване на т.нар. зони за деескалация в Сирия, където обаче примирието, искано от гарантите, не се спазва.

Време е за "дипломация" за Сирия или страната ще се "балканизира", каза още Де Мистура. По думите му "Астана беше много добра инициатива, но тя включи общо три страни, а не всички, които са въвлечени (в конфликта), и се подразбираше, че действията им ще доведат до деескалация, но това, което виждаме, е ескалацията му".

За Конгреса за национален диалог в Сочи, който се проведе в края на януари и се очаква да се повтори, той каза, че би бил "отлична инициатива, в случай че беше довела до създаването на конституционна комисия, която бихме могли да обсъдим в Женева". "Това не се случи. Без нова конституция и нови избори няма да има политически процес, а без политически процес това е пирова победа", каза още Де Мистура.

Пратеникът беше гост на конгреса в Сочи и допусна, че може да помогне на конституционната комисия, ако тя заработи. Форумът обаче беше бойкотиран от повечето западни страни и от много държави от Залива. Няколко часа след изказването на Де Мистура Николай Патрушев, бивш директор на контраразузнаването и секретар на Съвета за сигурност на президента на Русия, обяви, че няколко страни са се отказали да участват "под натиска на Съединените щати".

Де Мистура беше домакин на преговорите под егидата на ООН в Женева, чийто осми кръг започна на 28 ноември 2017 г., но завърши с неуспех. Представители на режима на президента Башар ал Асад и опозицията се обвиняваха взаимно за неуспеха на преговорите след срещите си поотделно с Де Мистура, който напразно предлагаше те за пръв път да проведат преки преговори.

Интервюто на Де Мистура след двудневна конференция на ООН и Евросъюза за Сирия в Брюксел предшества и нова среща на външните министри на държавите гаранти от Астана, този път в Москва, посочва още "Дневник".