Бизнесът натиска кабинета заради СЕТА

Рисковете не са малко по отношение на социални въпроси и екологични процеси

Темата за споразумението СЕТА между ЕС и Канада не беше много засегната в България. Към този момент българското правителство по никакъв начин не е изследвало ефектите от споразумението, не е изготвен доклад, нямаше и добър публичен дебат. Това заяви Ивайло Попов - член на Управителния съвет на Екологично сдружение "За Земята", в хода на пресконференция в БТА, озаглавена "Търговското споразумение СЕТА: сериозни рискове срещу малко ползи".

На пресконференцията беше представен нов доклад за икономическата несъстоятелност и обществените заплахи, които произтичат от споразумението СЕТА. Притеснителен е фактът, че повече от година след подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада само 8 държави от ЕС са го ратифицирали. Сред страните членки на съюза не се забелязва особен ентусиазъм, за което има основателни причини, констатира доклада.

Според Попов главните рискове за обществото произтичат от арбитражните механизми, които СЕТА предвижда. Тези арбитражни механизми няма да влязат в сила, докато държавите членки на ратифицират споразумението, а клаузите са "меко казано спорни".

"Има дефицит на информация в общественото пространство, заради което направихме този доклад. Рисковете не са малко по отношение на социални въпроси и екологични процеси", допълни още Попов.