Роден в Барселона бивш френски премиер обмисля да се кандидатира за кмет на града

Сепаратисткият проект умря след отговора на краля и на Европа, но идеите за независимост ще продължат и процесът ще е дълъг, заяви Манюел Валс

Манюел Валс

Манюел Валс

Бившият френски премиер Манюел Валс обмисля дали да приеме предложение от партия "Граждани", за да се кандидатира за кмет на Барселона. Това съобщи самият той в интервю за сутрешния блок на испанската обществена телевизия.

В предаването той обясни, че е получил предложение от партията на Албер Ривера, и добави: "Би ме интересувало да продължа дебата за независимост и ще разглеждам (възможността)."

Роденият в Барселона Валс е сред европейските политици, които най-силно се противопоставят на каталунската независимост. "Сепаратисткият проект умря след отговора на краля и на Европа, но идеите за независимост ще продължат и процесът ще е дълъг, защото обществото е много разделено", каза той.

"Граждани" може и да спечели регионалните избори в Каталуня на 21 декември (като стана най-голямата партия), но съзнава слабостта си на местно ниво и факта, че не управлява в нито един голям испански град. Затова тя търси съюзници и Валс може да стане един от тях, пише в. "Ла вангуардия".

През декември самият Валс се включи в кампанията.

Междувременно лидерът на каталунския клон на управляващата централното правителство Шавиер Гарсия Албиол критикува думите на Валс в "Туитър", защото "местната власт трябва да решава реалните проблеми на съседите".