10-те лъжи на Путин, които опроверга Външното министерство на Полша

В специално изявление МВнР на Полша опроверга 10-те лъжи на президента Владимир Путин за Полша и Украйна, които руският президент изрече по време на интервюто, взето от Тъкър Карлсън и излъчено на 8 февруари 2024 година. Вместо фурор, то претърпя пълно фиаско, последвано от остри и критични коментари на държавни лидери, политици, анализатори.

1. "Полша сътрудничеше на хитлеристка Германия"
Преди Втората световна война полската дипломация се опитва да поддържа добросъседски отношения с Германия. Влизането на Полша в какъвто и да било военен съюз с Хитлер е изключено. В периода между Първата и Втората световна война Полша се оказва между две агресивни съседки: Германия и Русия, нито една от които на практика не признава правото на полския народ да има независима държава. През 1934 г. в Берлин е подписана германо-полската декларация за ненападение, която има за цел да гарантира уреждането на спорове с мирни средства. Още преди това, през 1932 г., подобен пакт за ненападение е подписан със СССР.

2."Поляците принудиха Хитлер да започне Втората световна война срещу тях. Защо Полша започна войната на 1 септември 1939 г.? Защото не желаеше да сътрудничи. Хитлер нямаше какво да направи освен да започне да изпълнява плановете си чрез Полша."
Втората полска република отхвърля претенциите на Хитлер, както и предложението му да влезе в полско-германски съюз срещу СССР. Германия на Хитлер и съветските власти подписаха споразумение срещу Полша на 23 август 1939 г. (т.нар. Пакт Молотов-Рибентроп), което позволи на Германия да нападне Полша на 1 септември 1939 г. Съветска Русия и Германия на Хитлер си сътрудничиха до юни 1941 г. .

3. "Полша стана жертва на политиката, която провеждаше срещу Чехословакия, тъй като според добре известния Пакт Молотов-Рибентроп, част от тази територия, включително Западна Украйна, трябваше да бъде дадена на Русия."
Полша не участва, нито е страна по Мюнхенското споразумение (от 30 септември 1938 г.), което всъщност силно ограничава суверенитета на Чехословакия. Полските претенции по отношение на областта Заолже бяха издигнати след подписването на Мюнхенското споразумение.

4. "Така Русия, която тогава носи името СССР, си връща историческите земи".
СССР включва източната територия на Полша в резултат на въоръжена агресия (17 септември 1939 г.), докато Полша отблъсква германската инвазия. Това забива нож в гърба на полската държава. Така наречените народни референдуми, проведени от Съветите по източните граници на Полша, бяха придружени от терор и манипулации. Лвов и тогавашните провинции Лвов и Станиславов (днешна Западна Украйна) никога не са били част от Руската империя. Регионът на Вилнюс също не е бил историческа част от Русия.

5."Украйна всъщност е изкуствена държава, създадена от Ленин и Сталин".
Днешна Украйна се появи като държава, благодарение на украинското национално движение. Болшевиките не я създадоха, а просто завоюваха част от нея, за да създадат една от съветските републики. Украйна се появи по волята на самите украинци.

6. "Левият бряг на Днепър, включително Киев, е историческа руска земя".
Киев беше историческата столица на Рус, а Москва по това време не съществуваше. През 1991 г. Украйна става независима държава с международно признати граници.

7. "В Полша възниква идеята за украинците като отделна нация."
Процесът на самоопределяне на украинците като отделна етническа група е успореден с подобни процеси в Европа през 19 век. Никой не е „измислил“ украинската нация.

8. "На територията на Украйна са създадени бази на НАТО".
На територията на Украйна няма бази на НАТО.

9. "В Украйна бяха извършени два държавни преврата, за да се прекъснат изкуствено връзките й с Русия."
По време на Оранжевата революция украинската нация се противопостави на фалшифицираните избори. Провеждането на следващ тур на гласуването позволи на президента Виктор Юшченко действително да спечели мнозинството от гласовете. След Евромайдана Петро Порошенко спечели демократично президентските избори.

10. "През 2014 г. Москва беше принудена да защитава Крим, защото беше в опасност."
През 2014 г. нямаше заплаха за Крим. Евромайданът спомогна за безкръвна смяна на властта чрез демократични избори. „Зелените човечета“ на Русия се появиха в Крим, за да дестабилизират ситуацията в Украйна.

В коментар за интервюто на Тъкър Карлсън с Путин известната публицистка Маша Гесен заключава в "Ню Йоркър": "Показателно е, че Путин отдели време да обвини Полша както в съюз с нацистка Германия, така и в подстрекаване на агресията на Хитлер. Както постъпи с Украйна в миналото, той позиционира Полша като наследник на нацизма. Путин спомена Полша повече от трийсет пъти в разговора си с Тъкър. Ако бях Полша, щях да се уплаша."

Марк Галеоти - историк и преподавател в лондонския University College, пък определя интервюто на руския президент Владимир Путин за американския журналист Тъкър Карлсън като "феноменално досадни два часа". По думите му единствената изненада в него била каквато й да било липса на изненада.

(Източник: Сега)