Кристо влиза в учебниците

Художникът, който избяга от затвора на тоталитарната държава, занапред ще бъде изучаван в българските училища

Христо Явашев влиза в проекта за учебник по изобразително изкуство за 5. клас на издателство „Просвета“, съобщава „Площад Славейков“. Очаква се Министерство на образованието да одобри изданието. Създателките на учебника Мариана Мойнова и Вяра Гунева–Георгиева са спазили задължителните изисквания на Министерство на образованието и науката, примерите са решение на авторките. Кристо е представен с две свои творби – „Плаващи кейове“ и „Портите“. Произведението, което за 16 дни това лято бе посетено от 1,2 милиона души, е част от урока „Пейзаж“.

„В съвременното изкуство природата се превръща в художествена творба. Използват се всякакъв вид материали, включително природни. С тях се създават нови форми, които се превръщат в част от самия пейзаж.“ Това са три изречения, с които в учебника е обяснено изкуството на Кристо. Видно е, че сложните термини са избягвани – а покрай децата и родителите им биха разбрали какво точно да търсят в творбите на Явашев, да размишляват отвъд видимото, да превъзможнат у себе си пораженията на соцреализма.

Произведение на Христо Явашев е представено и в друг урок в същия учебник – за шаржа. Показана е снимка на „Портите“ – не като пример за шарж, а за да разшири разговора с учениците в друга посока. Целта е освендапредставиобщакартинанапознаниетовобласттанаизобразителнотоизкуство–е и да изведе учениците от шаблона, наложен от педагозите през годините.

А защо все пак тъкмо Явашев е включен в темата за шаржа? Намерението на Мойнова било да го представи с опакования Райхстаг, но нямали права за подобен кадър. И тъй като Христо е вдъхновил художника Валентин Георгиев да създаде шарж на самия Кристо – показан и сред илюстрациите – затова се спряла на „Портите“, като завой за въображението на учениците. Изборът Кристо да влезе в учебниците не е само акт, който би отворил сетивата на децата към съвременното изкуство още от съвсем малки, той е и жест на признание за художника в родината – избрал свободата преди 59 години, пред тоталитарните догми, оковали и културата.

„Напуснах (България), защото исках да бъда артист. По същата причина днес аз нямам галерия, не съм свързан с нито една организация, никой не стои над мен. Оцеляваме, благодарение на себе си (заедно със съпругата си Жан-Клод, с която са съавтори, днес покойница – бел. ред.). Не молим никого за пари, сами се финансираме, използвайки докрай капиталистическата система, и го правим по нашите правила. Това е свободата. Напуснах страната на 21 години, за да бъда истински артист, да правя това, което обичам, и да не отговарям на въпроси от рода на „това защо е тук, а не там“, каза преди време в интервю за „Капитал“ Христо Явашев.

Петдесет и девет години по-късно обаче у нас все още се поставя въпроса „това защо е тук, а не там“, също и защо Кристо не си идва, защо не говори български. Хубавото е, че поне в учебниците на „Просвета“ въпросите са от друго естество, а на Христо Явашев не се поставят условия, за да бъде оценен и включен в учебник.

Не само Кристо е сред нашите съвременници, чиито творби са избрани да бъдат представени в учебника по изобразително изкуство за 5. клас на „Просвета“. Там са поместени още произведения на Чавдар Николов, Валентин Георгиев, Ивайло Цветков и Маргарита Пуева.