Откриват паметник на прабългарски кан в Италия

Паметникът на кан Алцек ще бъде официално открит на 7 юни.

В италианския град Челе ди Булгария ще се извисява 2,20-метрова бронзова скулптура на прабългарския кан Алцек – брат на хан Аспарух. Тя по-скоро ще представлява воин на кан Алцек с пълното въоръжение, което е било характерно за прабългарите по това време – лък, меч, колчан със стрели и щит. 

Това разказа организаторът на инициативата и собственик на фирма „Трежър“, която се занимава с исторически възстановки, Ивелин Михайлов пред Тopnovini.bg. Идеята за създаването на този паметник идва, след като екипът му се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за свое изследователско пътуване до град Челе ди Булгария и от там Михайлов се заема със задачата.

Скулптурата на кан Алцек е дело на Дишко Дишков с корекция от доц. Николай Нинов. За възстановката на всеки един елемент от облеклото, прическата и въоръжението е помогнал художникът-историк Александър Вълков.

Паметникът на кан Алцек ще бъде официално открит на 7 юни. Каменният постамент тежи около 3-4 тона. Работата по него е продължила половин година - от месец декември 2015 г. до май 2016 г. За историята на прабългарския владетел ще разказва информационна табела.