Свободното падане на руската икономика завърши с приземяване в блатото

Заяви го шефът на най-голямата руска банка. Прогнозира, че ниските темпове на растеж ще се запазят до 2034 година

Свободното падане на руската икономика завърши с приземяване в блатото на стагнацията. Така на смяна на най-силната от 20 години рецесия вече се настанява застоя, стагнацията. Тези думи каза в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността Герман Греф, шеф на най-голямата руска банка- Сбербанк, съобщи специализираният сайт „Финанс”.

„През 2017 година руската икономика ще се върне към икономически ръст, след тежката травма от поевтиняването на петрола, но темповете на този ръст ще са изключително скромни-между 1 и 2% годишно”, каза Греф. Той прогнозира, че тези ниски темпове ще се запазят до 2034 година.

Икономиката на страната страда много от демографската ситуация в Русия, съобщи и рейтинговата агенция „Муудис”. Според експертите, населението стремително остарява, а трудоспособните хора намаляват.

Да се създаде икономически ръст при намаляване на трудовите ресурси може само и единствено чрез увеличаване производителността на труда, чрез внедряване на иновации и технологии от ново поколение. Но това поне засега не се наблюдава в Русия.

Според данни на Сметната палата на страната, 25% от производствените мощности са остарели и неконкурентноспособни.