Зам.-министърът на земеделието за чумата: Имаме извънредни обстоятелства

За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни, заяви Цветан Димитров

Цветан Димитров

Цветан Димитров

Заместник-земеделският министър Цветан Димитров заяви пред БНТ, че държавата ще спази обещанието да обезщети животновъдите след масовата евтаназия на добитък в Ямболска област. По думите му, в такава тежка ситуация нищо не е достатъчно. "Аз съм убеден, че каквито и финансови стимули да дадем, надали ще можем да обезщетим тези хора заради стреса, който преживяха", заяви Димитров. "Въпреки това в момента имаме извънредни обстоятелства, така че всички ще получат обезщетение за убития добитък. Субсидиите също ще бъдат изплатени в пълен размер. Самите изплащания ще започнат до края на деня", увери Димитров.

,,Европа трябва да погледне по-обстойно този регион. Това е четвъртата подобна болест, която връхлита този район на България за последните десет години'', коментира той.

Според Димитров Българската агенция по безопасност на храните е спазила всички правила, но е сгрешила единствено с подхода си спрямо хората. ,,Трябваше индивидуално да се поработи с всеки един от засегнатите. Пропускът беше в персонален план'', посочи той и допълни, че вероятно има случаи, в които здрави животни биват умъртвявани превантивно.

Заместник-министърът обясни още, че долните граници на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв, за агне 140 лв, за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига до 300 лв. Помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв. Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер, допълни Димитров. "Министърът разпореди всеки разход, всяка стотинка, похарчена от фермера, да се осчетоводи. Така че, очаквам до края на деня да започнат плащанията. Една от животновъдните организации започна и кампания за даряване на животни", посочи още зам.-министърът.

 "В седем общини имаме възбрана - две в Ямболско и пет в Бургаско. За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни", допълни още зам.-министърът.