Владислав Горанов: Да реформираш точно сега НАП и "Митниците" е меко казано авантюристично

Спомням си, че в 2015 г. имаше една ситуация, при която службите разкриха доста сериозни злоупотреби на един от граничните контролно-пропусквателни пунктове, в който бяха замесени много служители на Агенция “Митници". Това каза Владислав Горанов, бивш министър на финансите.

"Именно това беше повод да се повдигне дебатът за сливането на “Митници" и НАП по наше време. Но много бързо след това стигнахме до извода, че подобна промяна изисква значителна подготовка, изисква значителни усилия и би могла да доведе до временно разстройване на функциите на приходните администрации и оттам загуба на сериозен ресурс за определен период от време, докато се напаснат двете системи, които по същество администрират различни процеси и до голяма степен различни публични вземания и имат различна система и организация на работа. Те работят и по съвсем различно законодателство, дотолкова, доколкото голяма част от митническото законодателство е хоризонтално европейско, тоест, законодателство, което е на база регламенти на Съвета или на Европейския парламент", коментира Горанов в ефира на "Фокус".

Според него, механичното сливане не е невъзможно, но действително крие много рискове. Той си спомня и анализи, които тогава са се правели, и които са показвали, че подобно сливане, би могло в краткосрочен план да донесе загуба. Към онзи момент изчисленията са показвали около 800 млн. пропуснати приходи, заради организационни проблеми, свързани с обединението на двете администрации.

"Така или иначе, мотивацията със сухопътния “Шенген", доколкото е валидна тя, касае граничният контрол, свързан със събирането на мита. От там нататък другите функции на митническата администрация се запазват и поне не сме видели стратегия за тяхната промяна. Основният въпрос, който трябва да си зададем днес, когато коментираме тази тема, е кое налага точно днес да се поставя в ситуация на политическа несигурност, да тръгнеш да реформираш толкова сериозно приходните стълбове на държавата, е меко казано авантюристично. И не съм убеден доколко целта на този анонс от страна на правителството не е по-скоро свързана с елегантен опит да се заличат темите, свързани с пропуските на приходните администрации. Пропуски, които се материализират през показателите за изпълнение на бюджета", каза още Владислав Горанов.

Могат да се намерят аргументи “за" подобно сливане, то не е невъзможно, но трябва да бъде придружено от доста сериозен анализ и тези аргументи да не са механично сведени до махането на двама-трима, пет човека от общата администрация на двете звена, смята още бившият финансов министър. И можем само да гадаем какви са аргументите в полза на сливането и съкращаването на практика на един висш ръководител, какъвто е шефът на Агенция “Митници" и свеждането на ръководството на приходната част на държавата до едно физическо лице, в случая директорът на общата структура, която би могла да бъде създадена, без да видим тези синергии, тези планове от страна на правителството разписани.

Горанов още веднъж повтори, че има доста рискове, които трябва да се калкулират, рискове, свързани с това, че в момент, в който стартира такава мащабна реформа и докато се провежда тя, администрацията е така настроена като начин на работа, че обикновено в периоди на сериозни сътресения тя забавя своите темпове, което неминуемо ще се отрази и на приходната част на бюджета по естествен  път.